Nieuws

Razendsnel vernieuwd Digg weer online en als iPhone-app

1 augustus 2012 15:35

<p><strong>Na een recente overname wordt nieuwssite Digg vanaf nul opnieuw opgebouwd, gebruikers maken het stap voor stap mee.</strong></p>

Nog geden drie weken geleden werd het ooit zo populaire Digg.com uit elkaar gehaald en in verschillende onderdelen verkocht. Lang verhaal kort: Digg maakt een doorstart met achter zich het team dat News.me maakt. En ze zetten er vaart achter. Een week geleden vroegen ze gebruikers via een enquete om hun mening, het resulterende nieuwe Digg v1 staat nu online.

Er is nogal wat veranderd aan het strakker en frisser ogende Digg. De nadruk ligt duidelijk op populaire artikelen, waarbij artikelen die vrienden op Twitter en Facebook delen ook meetellen in de Digg-score. Bovendien wordt de voorpagina nu deels meebepaald door een redactie. Vroeger was die pagina puur gebaseerd op het aantal diggs.

De ouwe Newsbar en Newsrooms zijn verdwenen, ook ontbreekt de mogelijkheid te reageren. Niet heel verwonderlijk, met zo’n korte ontwikkeltijd moet je ergens op inleveren. Op inloggen bijvoorbeeld, dat kan nu alleen nog maar via je Facebook-account. Wat comments betreft slaat Digg wel aan het experimenteren de komende weken. Ook personalisatie gaat een belangrijke factor worden op Digg, al houden de nieuwe makers nog geheim wat ze daar precies mee bedoelen.

De nieuwe Digg iPhone-app is mee vernieuwd. Even strak en met dezelfde nu nog beperkte functies als de site. Opvallend is de later-lezen-optie. Klik je op digg.com ‘Save to iPhone’ aan, komen de verhalen in de app terecht. Als je wil staan ze al klaar wanneer je de app opent, dankzij de Paperboy-optie. Middels geofencing weet de app dan wanneer je thuis de deur uit gaat en worden artikelen alvast geladen. Een optie die is overgenomen van News.me.

Of Digg ooit nog in de glorieuze positie komt die het ooit had, is zeer de vraag. Het nieuwe tempo en de voortdurende toelichting van het team zijn wel aanstekelijk. Wat er op termijn met News.me gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Mochten de twee diensten voldoende naar elkaar toe groeien, overweegt het team News.me totaal in Digg op te nemen.