Nieuws

Met wifiDirect kun je oversteken zonder op te letten

30 juli 2012 12:13

<p><strong>General Motors ontwikkelt een voetgangersdetectiesysteem waarmee auto’s automatisch voetgangers en fietser waarnemen.</strong></p><p><strong></strong></p>

Het voetgangersdetectiesysteem dat General Motors ontwikkelt, moet in de toekomst het aantal ongevallen met voetgangers en fietsers verminderen. Dit gebeurt door het gebruik van wifi op smartphones die zo direct met auto’s en vrachtwagens kunnen communiceren. Het systeem zal gebruikmaken van wifiDirect, dat zonder tussenkomst van een hotspot een ‘rechtstreekse’ wifiverbinding met andere apparaten maakt. Deze directe verbinding is aanzienlijk sneller dan een verbinding via hotspots. De directe verbinding kan binnen een seconde tot stand komen, een verbinding via een hotspot duurt vaak wel 7 of 8 seconden.

GM ontwikkelt voor dit systeem een app. Fietskoeriers of wegwerkers kunnen deze downloaden zodat voertuigen die het wifiDirect-systeem gebruiken hen automatisch waarneemt. Het zou ideaal zijn als een dergelijke technologie bijvoorbeeld in een kinderhorloge wordt ingebouwd. Kinderen die al spelend op straat plots achter een auto te voorschijn springen, worden zo door de voertuigen ruim van tevoren waargenomen.

Ook het aantal ongelukken met voetgangers en fietsers die in de dode hoek van de spiegel van vrachtwagens terechtkomen kan verminderen met een dergelijk systeem. Nadeel is wel dat het geen totaaloplossing is omdat je er niet vanuit kan gaan dat iedereen een dergelijk systeem op zak heeft en de batterij kan op gaan. GM ziet het dan ook als een onderdeel van een groter systeem om de verkeersveiligheid te vergroten waarbij voertuigen en andere verkeersdeelnemers draadloos en met ingebouwde intelligentie verbonden zijn.