Nieuws

Touch-typen in Windows 8: slim bedacht of goed gejat?

18 juli 2012 16:53

<p><strong>Microsoft legt tot in het kleinste detail uit hoe het aanraak-toetsenbord in Windows 8 werkt en waarom.</strong></p>

Dit najaar komt Windows 8 uit, de eerste grote Windows versie die ├ęcht met een tablet in gedachten is ontwikkeld. Microsoft heeft ondertussen aardig de tijd gehad om van de fouten van concurrenten Apple en Google te leren en hier en daar wat af te kijken. Dat wil niet zeggen dat ze de manier waarop je touch-typt op een iPad of een Android-tablet klakkeloos hebben overgenomen. In een lijvige blogpost legt Microsoft tot in detail uit waarom zij denken dat hun aanraak-toetsenbord het beste is.

Ze zijn daarbij uitgegaan van drie manieren waarop mensen op een tablet typen: met twee handen terwijl het tablet op tafel ligt, met een hand en het tablet in de andere hand of met twee duimen. Van daaruit zijn ze per toets de grootte en de layout gaan bijschaven. Dat levert in principe dezelfde twee toetsenborden op die we al uit de praktijk van de iPad en verschillende Android-tablets kennen. Wat vooral handig lijkt, is de mogelijkheid om de toetsgrootte van het duim-toetsenbord aan te passen aan hoe ver je met je duimen kan rijken.

Om tot de conclusie te komen dat bestaande oplossingen in principe het beste zijn, heeft Microsoft onder andere eye-tracking camera's gebruikt om erachter te komen waar mensen het meest kijken: naar de toetsen of naar de tekst. Het toetsenbord moet nu zo min mogelijk in de weg zitten. Ook hebben ze haptische feedback geprobeerd; een lichte trilling van de vibratiemotor bij elke toetsaanslag. Sommige Android-tablets hebben dat, Microsoft vond het zeker bij langdurig gebruik eerder vermoeiend dan handig.

Of het echt zo lekker aanraaktypen is op de Surface of andere Windows 8 tablets, weten we als Microsofts nieuwste OS en tablets in oktober uitkomen