Nieuws

Office 2013 nu al gratis uit te proberen

18 juli 2012 08:15

<p><strong>De nieuwste versie van het bekendste kantoorpakket heeft vernieuwingen als touch, cloud integratie, sociale functies en een toefje Metro gekregen.</strong></p>

Op het eerste gezicht is een nieuwe Microsoft Office niet bepaald een stukje software om een gat bij in te lucht te springen. Toch is het software die praktisch iedereen weleens gebruikt, zij het soms noodgedwongen. Sinds Office 2010 heeft Microsoft in ieder geval niet stil gezeten. Het moet allemaal moderner: Windows XP en Vista doen niet meer mee. Maar draai je Windows 7 of zelfs al 8, dan kun je Office 2013 nu gratis zelf proberen. Installeren kan gewoon naast Office 2010.

Je kunt Office 2013 straks als online abonnementsdienst in plaats van een setje discs aanschaffen. Office 365 noemt Microsoft dat. In sommige gevallen goedkoper, en je krijgt er direct wat online diensten bij. Sowieso staan alle bestanden die je met Office 2013 maakt automatisch online via SkyDrive; die dienst is diep geïntegreerd. Gebruik je Office 2013 via Office 365, dan bewegen zelfs instellingen en complete programma’s tussen computers met je mee als streamende app.

Open een van de programma’s en het nieuwe Metro-achtige startscherm springt meteen in het oog. Verfrissend: overzichtelijk eerdere bestanden kiezen of nieuwe aanmaken, inclusief een flinke handvol templates. Heel veel verder dan een menu hier of een omranding daar lijkt de Metro-invloed vooralsnog niet te gaan. Ook heel fijn: Ribbon kunnen verstoppen. De gigantische knoppenbalk met Zwitsers-zakmes-syndroom is er nog wel, maar alleen als je hem nodig hebt en je pijltje naar boven beweegt.