Nieuws

Intelligente bijrijder grijpt in bij slipgevaar

16 juli 2012 13:24

<p><strong>MIT heeft een intelligente co-pilot ontwikkeld die de automobilist helpt om botsingen en stuurfouten te voorkomen.</strong></p>

Hoewel de zelfrijdende auto zoals de Google Selfdriving Car steeds dichterbij komt, duurt het nog even voor we al word-feutend in de auto naar ons werk rijden. MIT werkt echter aan een intelligente semi-autonome co-piloot die waarschijnlijk al eerder in auto’s gebouwd kan worden.

Het idee is dat je zelf stuurt, maar op het moment dat je dreigt te botsen of de macht over stuur verliest, neemt het intelligente systeem het stuur tijdelijk van je over. Het systeem gebruikt een camera en laser om obstakels te identificeren. Bovendien ziet het systeem of je van de weg dreigt te raken.

Een slim algoritme berekent wanneer het bij moet sturen moet maken of het helemaal moet overnemen. Maak je een stuurfout waardoor je bijvoorbeeld in een slip zou kunnen raken of op de andere weghelft terecht zou kunnen komen dan neemt de co-piloot het van je over.

Het unieke van het systeem is dat het alleen ingrijpt wanner het nodig is. Hoewel het systeem nog in een vroeg stadium van ontwikkeling is, is het goed mogelijk dat dit een tussenstap wordt in auto’s voordat we de stap naar volledige autonoom sturende auto’ maken.