Nieuws

Amazon wil Kindle Fire-succes herhalen met smartphone

6 juli 2012 10:01

<p><strong>Amazon zou met een eigen smartphone de strijd met Google en Apple verder willen opvoeren.</strong></p>

Amazon werkt aan de introductie van een eigen smartphone eind dit jaar, meldt persbureau Bloomberg, op basis van bronnen die met die plannen bekend zouden zijn. Naar de hardware is het nog gissen, voor de productie zou Amazon de bekende fabrikant Foxconn hebben ingeschakeld, schrijft Bloomberg. Het bedrijf mikt op een introductie in het vierde kwartaal.

Geruchten over de komst van aan Amazon-smartphone gingen vorig jaar ook al, maar het bedrijf heeft intussen een belangrijke manager aangenomen die zich heeft gestort op mobiele patenten. De manager voert allerlei onderhandelingen over de aanschaf van paketten patenten. Dat is belangrijk nu iedereen elkaar aanklaagt in de mobiele wereld. Overigens heeft Amazon-baas Jeff Bezos (foto) zelf een patent op een airbag voor smartphones op zijn naam staan.

Amazon gaat met zijn telefoon mogelijk hetzelfde succesvolle model volgen als met zijn tablet Kindle Fire: een goedkoop apparaat met een gestripte Android-versie die Amazon onder de kostprijs verkoopt. Het bedrijf kan uiteindelijk meer verdienen aan de verkoop van e-books, magazines, films, andere clouddiensten en apps via zijn eigen Android-appstore.

Cruciaal is dat Amazon eerst wel gunstige deals moet zien te sluiten met telecompartijen. Of het bedrijf dat ook op korte termijn in Europa voor elkaar krijgt, is onduidelijk. Amazon zou dit najaar in Nederland wel eindelijk zijn webwinkel willen openen.