Nieuws

Niet uit Den Haag, wel uit heel Nederland: 1 miljoen voor kunsten

4 juli 2012 12:14

<p><strong>Voordekunst, het Nederlandse ‘Kickstarter voor de kunsten’ is de drempel van een miljoen euro aan donaties gepasseerd.</strong></p>

Toen Voordekunst.nl in november 2010 live ging, was het de eerste Nederlandse crowdfunding website voor kunstprojecten. Net als bij Kickstarter kan iedereen zijn goede idee presenteren om zo financiering van het publiek in de wacht te slepen. Beloningen voor funders zijn vaak in natura; een figurantenrol in een film of een entreekaartje voor een expositie bijvoorbeeld.

Nu is de site de magische grens van een miljoen euro aan donaties gepasseerd. Dat is snel: afgelopen november, toen Voordekunst een jaar bestond, stond de teller ‘pas’ op €342.000. In de anderhalf jaar dat de website nu bestaat, zijn er 118 projecten succesvol gefinancierd door meer dan 7600 donateurs. Het is daarmee de grootste crowdfunding site van Nederland. Om dat te vieren maakte Voordekunst een leuk filmpje dat hun geschiedenis samenvat.

Succesverhalen op voordekunst lopen uiteen van een volksopera die €3.590 binnenhaalde tot een documentaire over een obscure Schotse sport die op €7.582 kon rekenen. Maar ook bekender talent doet mee: zo haalde dj Kypski (bij groot publiek bekend van zijn samenwerking met C-Mon) liefst €11.660 op om zijn nieuwe muziekproject van de grond te krijgen.

Cru detail: Voordekunst is zelf ook overgeleverd aan de portemonnee van het publiek. Gelukkig heeft de site er twee nieuwe partners bij: Kunstraad Groningen en Fonds 1818.