Nieuws

Een driegangendiner door een rietje

4 juli 2012 11:27

<p><strong>Le Whaf zet voedsel om in een smaakvolle rook. Met een rietje adem je de smaak van sushi of citroentaart in.</strong></p><p></p>

Uit een karaf stijgt een rookwolk op die langzaam in een glas wordt geschonken. Met een speciaal vormgegeven rietje zuig je de rook op. Wat je proeft? Dit is citroentaart!

Echt niet zo scifi als het klinkt: met Le Whaf adem je een compleet driegangen diner in, in plaats van dat je het opeet.
Alles wat vloeibaar gemaakt kan worden (nu vaak nog via een geheim proces) is via Le Whaf in wolkvorm te proeven. De vloeistof wordt in de karaf gegoten en wanneer je deze kantelt worden de piëzo-elektrische kristallen geactiveerd die ultrasone golven produceren. Deze creëren de smaakvolle wasem.

De technologie werd geleend uit de biotechnologie. Wetenschappers experimenteren ermee om te onderzoeken of het lichaam grote hoeveelheden medicijnen op kan nemen wanneer deze ingeademd worden. En zo zijn er ook voor Le Whaf medische toepassingen denkbaar. Patiënten die sondevoeding nodig hebben, kunnen zo toch iets ervaren wat lijkt op het eten van een maaltijd.

Maar wetenschapper David Edwards en ontwerper Marc Bretillot willen met hun uitvinding vooral een culinaire ervaring neerzetten. Tijdens een evenement in Parijs creëerden chefs sushi, canard à l’orange en citroentaart voor Le Whaf. De glaasjes met smaakwolken vonden gretig aftrek bij het publiek. Want als je toch niet vol raakt, waarom dan niet twee toetjes?

De eerste duizend exemplaren van Le Whaf zijn nu te koop voor 129 euro. Le Whaf is ook te zien in de tentoonstelling De Etende Mens – tentoonstelling over design en voedsel in het Designhuis in Eindhoven en tijdens speciale activiteiten te proberen.