Nieuws

Grote spelers nemen stellingen in voor slag om cloudgaming

3 juli 2012 16:39

<p><strong>Sony koopt de cloudgamedienst Gaikai op, terwijl zowel LG als Samsung Gaikai op smart tv's zouden willen aanbieden.</strong></p><p></p>

Na muziek en films komt is nu het streamen van spelcomputerspellen in opmars. De twee grote aanbieders van cloudgaming zijn OnLive en Gaikai. Dat laatste bedrijf, afkomstig uit de VS, is overgenomen door Sony. De Japanse maker van onder meer Playstation spelcomputers betaalt 380 miljoen dollar voor Gaikai. Doel van de overname is dat Sony ook cloudgaming gaat aanbieden.

Curieus is dat Gaikai nog maar een paar weken geleden een samenwerking sloot met Sony's grote concurrent Samsung voor het aanbieden van streaming games via zijn smart tv's. En Gaikai had al een vergelijkbare deal met LG. Beide Koreaanse bedrijven willen van hun tv's met internet via cloudgaming ook spelcomputers maken, maar de vraag is of LG en Samsung dat nog wel via Gaikai willen doen nu dat bedrijf in handen van rivaal Sony is gekomen. Samsung begint immers ook allerlei eigen contentdiensten, voor onder meer muziek en films.

Gaikai heeft samenwerkingen met onder meer EA, Ubisoft en Warner. Concurrent OnLive lijkt vooralsnog groter met meer dan 250 games en deals met onder meer Take-Two, THQ, Sega, Ubisoft, Eidos, Atari, Eic Games en Disney. Behalve het game-aanbod is een verschil tussen de twee cloudgamediensten dat Gaikai voorlopig alleen in de browser werkt via een java-applicatie en dat OnLive speciale apps voor desktop en mobiel gebruikt.

Er zit overigens nog een Nederlands tintje aan Gaikai. De startup opereerde in de begintijd vanaf een bedrijfsadres in Almere, omdat een programmeur daar woonde. Maar inmiddels zit het bedrijf in Zuid-Californië.