Nieuws

Android-gebruikers updaten niet

3 juli 2012 14:00

<p><strong>Android 4.0 Ice Cream Sandwich draait na ruim acht maanden op slechts elf procent van de apparaten.</strong></p><p></p>

Nog deze maand begint Google aan de uitrol van Jelly Bean: versie 4.1 van hun Android besturingssysteem. De huidige jongste versie van Android, Ice Cream Sandwich, is ondertussen al bijna negen maanden beschikbaar. Toch heeft maar elf procent van de Android-gebruikers die nieuwste versie op hun telefoon of tablet staan. Dat blijkt uit cijfers op het Android Developers blog. Het percentage is berekend door de afgelopen twee weken te kijken welke versies van Android bezoekers van de Play Store gebruiken.

Android 2.3.3, dat in februari 2011 verscheen, is met 64 procent nog steeds de meest gebruikte. Wel lijkt die versie over zijn hoogtepunt heen: voor het eerst is er een daling in gebruikersaantal ten opzichte van vorige maand. De hoeveelheid aan verschillende versies is lastig voor ontwikkelaars van apps. Enerzijds willen die gebruik maken van alle nieuwe functies en mogelijkheden in recente versies van Android, anderzijds willen ze zo veel mogelijk gebruikers van een werkende hun app voorzien. Ter vergelijking: Apple's iOS 5 kwam in oktober vorig jaar uit en draait al op ruim tachtig procent van de iOS-apparaten.

De reden achter de langzame opkomst van Android 4.0 is meer te zoeken bij fabrikanten van Android-apparaten dan bij Google. Zo kwamen de eerste grote Android 4.0 telefoons als de HTC One X en de Samsung Galaxy S III pas begin dit jaar uit. Ook passen dergelijke fabrikanten Android vaak naar hun eigen smaak aan, waardoor nieuwe versies pas verschijnen als en wanneer die fabrikanten daar aan toe zijn.

Wie altijd verzekerd wil zijn van de nieuwste versie van Android kan een Google Nexus toestel kopen; op die apparaten is de distributie van Android wel in handen van Google.