Nieuws

Mobiel internet in Europa kost nu 70 eurocent per mb

2 juli 2012 10:36

<p><strong>Vanaf 1 juli zijn de tarieven voor mobiel bellen, sms'en dataverkeer in Europa fors verlaagd. Precies op tijd voor de zomervakantie.</strong></p>

Ga je de komende weken op vakantie in Europa dan hoef je je iets minder zorgen te maken over torenhoge telefoonrekeningen bij terugkeer. Onder druk van de EU zijn de prijzen voor bellen, sms'en en dataverkeer binnen Europa sinds gisteren een stuk lager geworden. Een mobiel gesprek mag maximaal 35 eurocent per minuut kosten. Ontvang je in het buitenland een gesprek dan kost dat je 10 cent per minuut, een sms sturen kost 11 cent.

Nog fijner is dat voor het eerst de kosten van dataverkeer aan banden zijn gelegd. Vorig jaar betaalde je bij KPN nog maximaal 3,50 euro per mb, maar met de juiste bundel kon het ook voor 80 eurocent per mb. 1 mb internetten mag nu niet meer dan 70 cent kosten. De kosten zullen de komende jaren nog meer afnemen. Per 1 juli 2013 mag een mb nog maar 54 cent kosten en een jaar later in 2014 nog maar 24 cent. Een sms'je kost je over twee jaar nog maar 7 cent en een telefoongesprek 23 cent per minuut.

Maar reken je nog niet rijk. Zelfs al is internetten in het buitenland goedkoper geworden, de telefoonrekening kan alsnog tegevallen als je niet met een speciale bundel op vakantie (de meeste providers bieden een bundel voor onbeperkt internetten). Een YouTube-filmpje zoals een Uitpakparty op medium resolutie van een paar minuten is al snel 17 mb. Dan ben je alsnog een tientje kwijt om een filmpje te kunnen kijken.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Google Maps navigatie. Per 10 kilometer haalt de app al snel een halve mb op aan mapdata. Als je van Nederland naar Spanje rijdt, kan je voor die kosten meerdere TomToms kopen.

Lees in onze special later deze week meer over mobiele kosten in het buitenland.