Nieuws

Hartelijk GIFeliciteerd: GIF bestaat 25 jaar

22 juni 2012 15:02

<p><strong>Bestandsindeling GIF bestaat deze maand 25 jaar. De knipperende versiering van websites wordt nu nog steeds gebruikt door onder andere kunstenaars.</strong></p><p></p>

Precies 25 jaar geleden vond Steve Wilhite GIF uit. De werknemer van CompuServe, de eerste commerciële online provider van de Verenigde Staten, omschreef het Graphics Interchange Format als een bestandsindeling voor 'kieskeurige programmeurs', aldus Co.Design.

Sinds 1987 heeft GIF hoogte- en dieptepunten gekend. Vijtien jaar geleden was GIF nog weggelegd voor amateurwebsitebouwers en dansten de vogels en bananen op de homepage van de plaatselijke hondenvereniging.

Maar de afgelopen tijd maakt GIF een rentree van jewelste. Geen actie gebeurt op het EK zonder dat er een GIF van online komt. En op fora zijn GIFs nooit verdwenen.

Niet alleen de cultstatus van GIF viert hoogtijdagen, ook ontstaan er nieuwe kunstvormen rondom GIF. Animator Kevin J. Weir maakte The Flux Machine, fotograaf Ryan Enn Hughes maakte Sparkler$ en Pieterjan Grandry maakte de GIFplayer. Er is zelfs de nieuwe stroming uitgekomen: Cinemagraphs. Dat zijn kruisingen tussen foto’s en video in een GIFje.

Toch begrijp ik niet helemaal waarom videofragmenten tot GIF worden omgezet, zoals bij de fantastische Tumblr-pagina Animals Being Dicks. Een simpel videootje loopen geeft toch een beter resultaat? Blijkbaar is de nostalgie van de tastbare pixel ons te dierbaar.


Micaël Reynaud


The Flux Machine


Animal Being Dicks


Cinemagraphs