Nieuws

Google-baas blijft op doktersadvies weg bij aandeelhoudersvergadering

22 juni 2012 07:52

<p><strong>Google-ceo Larry Page is zijn stem kwijt, letterlijk. Maar hij heeft zijn macht over het bedrijf veilig gesteld. </strong></p><p></p>

Bizar gezicht tijdens de aandeelhoudersvergadering van Google: op de plek waar ceo Larry Page zou moeten zitten stond op het podium een lege stoel. De verklaring: Page zou zijn stem kwijt zijn. De grote baas van Google zal om die reden ook volgende week geen acte de presence geven tijdens de grote Google I/O-conferentie in San Francisco. Page moet van de dokter zijn stem rust geven.

Waarom Page zijn stem kwijt is, blijft ongewis. Amerikaanse Google-woordvoerders geven geen toelichting. Het is allemaal nogal merkwaardig. De medische toestand zou niet zo ernstig zijn dat hij zijn werk als ceo niet kan uitvoeren. Tijdens Google I/O komende week presenteert Google verbeteringen in Android. Ook zou het bedrijf een nieuwe tablet willen presenteren, dat het samen met Asus heeft ontwikkeld.

Page, die Google samen met Sergej Brin oprichtte, nam anderhalf jaar geleden de rol van ceo over van Eric Schmidt. Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd formeel een plan om de Google-aandelen te splitsen aangenomen, maar dat was geen verrassing, omdat Page, Brin en Schmidt hier voorstander van zijn en zij samen nog altijd tweederde van de aandelen hebben.

Page en Brin willen met de opsplitsing hun macht over het bedrijf garanderen, zodat zij alleen over de koers van het bedrijf kunnen blijven beslissen. Op de beurs doet Google het tegenwoordig trouwens niet geweldig. De macht van de twee oprichters zou onder druk kunnen komen te staan als Google meer aandelen uitgeeft om medewerkers te compenseren en overnames van bedrijven te financieren.