Nieuws

Hoe Apple zijn eigen apps gaat stroomlijnen

19 juni 2012 11:06

<p><strong>iOS 6 krijgt een eigen app voor podcasts en zo liggen er meer opsplitsingen in het verschiet.</strong></p>

In iOS 6 vinden we podcasts straks niet meer in de Muziek-app, weet Wall Street Journals techblog All Things D uit betrouwbare bron. In plaats daarvan krijgen podcasts volgens ingewijden een aparte app, zoals de iPod app eerder al opgesplitst werd in een Muziek en Video-app. iTunes U, Apple's verzameling van college’s en cursussen en ander studiemateriaal, kreeg eerder dit jaar al een aparte app en verdween daarmee als categorie uit de Muziek-app. Mocht dit met podcasts ook gebeuren heeft het uitstekende Instacast er vanaf komende herfst zijn eerste echte concurrent bij.

Het gerucht wordt des te geloofwaardiger door het ontbreken van podcasts als categorie in iTunes voor iOS 6. Opvallend is dat ook audioboeken daar ontbreken; wellicht dat we dus ook een losse Audiobooks app kunnen verwachten. Apple is al langer bezig met het opsplitsten van apps die meerdere dingen doen in apps die maar één ding doen. Zo worden onder OS X 10.8 Mountain Lion notities uit Mail verwijderd ten bate van een eigen app. Hetzelfde gebeurt met to-do’s en iCal in de vorm van de Reminders-app.

Op zich geen slechte ontwikkeling. Opsplitsen maakt doelgerichtere, lichtere en daardoor snellere apps. Een voor de hand liggende kandidaat voor opsplitsing is in dat opzicht iTunes voor de Mac en PC. Die is van simpele muziek-management-app door de jaren heen uitgegroeid tot een gebruiksonvriendelijk en log stuk ongefocuste software. Al zit zo'n splitsing voor iTunes er bij de introductie van Mountain Lion volgende maand nog niet in.