Nieuws

Antieke Apple's in trek: 3 ton voor werkende Apple 1

19 juni 2012 08:19

<p><strong>Een zeldzame werkende Apple 1 computer werd geveild voor bijna drie ton. Het is een van de laatste vijftig.</strong></p>

Het veilinghuis Sotheby’s had de Apple 1 computer, de eerste computer die Apple ooit ontwikkeld heeft, voor minder dan de helft dat er uiteindelijk voor werd geboden, ingeschat. De vorige recordveiling voor een Apple 1 leverde iets meer dan een ton op voor een model in zijn oorspronkelijke verpakking, plus een persoonlijke brief getekend door Steve Jobs. Deze Apple 1 werd echter voor 296.341 euro verkocht.

De oorspronkelijke prijs van de Apple 1-computer was 666,66 dollar. Er zijn er ongeveer 200 door Apple’s medeoprichter Steve Wozniak met de hand gebouwd. De schatting is dat er nu nog slechts vijftig Apple 1-computers bestaan. Het model dat geveild is, was een van de weinige exemplaren dat nog werkte.

De oorspronkelijke Apple 1, die in 1976 voor het eerst verkocht werd, was in tegenstelling tot de meeste computerkits in die tijd wel een geassembleerde printplaat waaraan je niets hoefde te solderen. Je moest echter nog wel een voeding aansluiten, een kast erom heen bouwen en de Apple 1 aansluiten op een televisie en een toetsenbord. De Apple 1 was daarmee een innovatieve computer voor zijn tijd.