Nieuws

Surface-tablets zijn Microsofts antwoord op de iPad

19 juni 2012 01:44

<p><strong>Microsofts bestrijdt de iPad met twee Surface-tablets met twee Windows-versies. Fraai: de ingebouwde standaard en een cover met touch-toetsenbord.</strong></p><p></p>

Microsoft heeft in de nacht van maandag op dinsdag onder de naam Surface twee nieuwe Windows-tablets gepresenteerd. De reguliere Surface-tablet is een slank model met een groot 10,6 inch full hd-scherm, die de tabletversie van Windows draait, Windows RT. De dikkere Surface Pro is een tablet met Intel-chips en de volledige Windows 8.

De eerste Surface is 9 mm dun, ongeveer even dun als de iPad, en heeft een behuizing gemaakt van magnesium, waardoor hij maar ongeveer 676 gram weegt. Dat is vrijwel gelijk aan het gewicht van de iPad, terwijl de Surface een groter scherm heeft. Dat 10,6 inch display is overigens van het sterke Gorilla Glass 2-type.

De Surface beschikt over een ARM-chip van Nvidia, die in veel andere tablets ook zit. Vanwege de ARM-chip werkt hij met Windows RT, de tabletversie van Windows 8. De Surface heeft een usb 2- en hdmi-poort en een micro-sd-slot. Twee antennes moeten betere wifi-ontvangst bieden. Hij komt beschikbaar met 32 of 64 GB opslagruimte. Meer details staan in de spec-sheet: pdf.

Bijzonder: de tablet heeft aan de achterkant een ingebouwde standaard, waarmee je hem gemakkelijk overal neer kan zetten. Daarvoor hoef je dus geen extra case te kopen. Ook showde Microsoft een bijzondere Touch Cover, waarvan de 3 mm dunne binnenkant is te gebruiken als een aanraakgevoelig toetsenbord. Microsoft verkoopt daarnaast een Type Cover met een toetsenbord met echte knoppen en trackpad.

De tweede Surface-tablet is de Surface Pro gericht op zakelijke gebruikers. Deze tablet beschikt over de volledige Windows 8 en werkt met een Intel-processor. Naast de bekende Metro-interface biedt Microsoft ook de mogelijkheid om de standaard desktop-interface te gebruiken. Ook de volledige Office werkt op deze tablet. Deze variant heeft een scherm met een hogere resolutie. Hij is ook wat dikker: 14 millimeter. De Surface Pro werkt ook met invoer via een digitale pen. Hij is via DisplayPort aan te sluiten op een pc en heeft 64 of 128 GB opslagruimte.

Waar meerdere fabrikanten de laatste jaren hebben geprobeerd de iPad deels te kopieren, komt Microsoft nu met de Surface-tablets met iets wat afwijkt. Dat doet het bedrijf trouwens ruim elf jaar nadat Bill Gates de eerste Tablet PC al presenteerde. "We hebben de tijd genomen om Surface en Windows 8 goed te krijgen. We wilden iets anders en speciaals maken. Dankzij Windows 8 is de Surface een pc, een tablet, en iets anders", sprak Microsoft-ceo Steve Ballmer tijdens de presentatie.

Microsoft Surface tablet

Vooral de uitklapbare standaard aan de achterkant van de tablet is een mooie vondst, waarmee het apparaat zich onderscheidt. Ook de Touch Cover met aanraakgevoelig toetsenbordje lijkt een mooie noviteit.

De grote vraag is echter of Microsoft consumenten weet te overtuigen om Windows 8 te gebruiken op een tablet, in plaats van te kiezen voor de tablets met de mobiele besturingssystemen van Apple of Google. Windows 8 is voor zowel laptops als tablets. Maar is dat wel logisch? En hoe duur worden de Surface-tablets? Dat is nog niet bekend. Over de beschikbaarheid of adviesprijzen heeft Microsoft momenteel nog niets gemeld. Zodra daar meer over naar buiten komt, zorgen we voor een update.

Microsoft Surface tablet

Microsoft heeft tot nu toe wisseld succes met het uitbrengen van eigen apparaten. Jaren geleden flopten de mp3-speler Zune en de Kin-telefoons. De Xbox werd wel populair. De merknaam Surface gebruikte de softwaregigant overigens al eerder voor een ander apparaat, een touchtafel. Op mobiel gebied met Microsoft nog altijd een enorme achterstand goedmaken op Apple en Google. Windows Phone is nog niet erg aangeslagen. Bij tablets gooit Microsoft het over een andere boeg door ze te voorzien van hetzelfde systeem als computers. Wat denken jullie? Hebben de Surface-tablets kans van slagen.