Nieuws

Twee duimen omhoog voor iPad-browser Junior van Mozilla

18 juni 2012 16:32

<p><strong>Mozilla's browser voor de tablet onderscheidt zich van Safari door een simpele interface die je met je duimen bedient.</strong></p>

In een presentatie afgelopen donderdag liet Mozilla de eerste beelden van hun iPad browser ‘Junior’ zien. Tot nu toe was de maker van onder andere de Firefox-browser en Thunderbird e-mail client een opvallende afwezige op de iPad. Naast de standaard Safari-browser is er met Atomic, Dolphin, Mercury, Skyfire, en Opera Mini al een aardig browser aanbod in de App Store. Onlangs kwam Yahoo daar in de VS met hun Axis browser bij. Al is Mozilla misschien wat aan de late kant, de plannen zijn ambitieus.

Firefox product designer Alex Limi leidde de presentatie van Junior in door te zeggen dat de gebruikservaring van Safari op de iPad miserabel is. De beste dat wel, maar bij gebrek aan beter. Vervolgens is een interessant concept te zien. Bij Mozilla’s Junior geen tabs of adresbalk. De bediening zit verstopt in twee slim geplaatste transparante knoppen aan weerszijden van het scherm; precies daar waar je duimen zitten. Door het ontbreken van een verdere interface zijn sites nagenoeg beeldvullend. Volgens de ontwikkelaars voelt het web daardoor als een tijdschrift aan.

De linker van de twee knoppen is een terug knop, de rechter leidt naar favorieten, geschiedenis en een adresbalk. Overige opties als herladen en printen zitten ook onder die twee knoppen verstopt; je moet ze dan even ingedrukt houden. Een andere welkome optie is de mogelijkheid verschillende gebruikersaccounts te maken. Je kunt ze met een wachtwoord zelfs afschermen voor nieuwsgierige familieleden of huisgenoten.

Junior zit nog in de ontwikkelfase, we hoeven de browser daarom niet in de nabije toekomst in de App Store te verwachten. Toch is de presentatie het bekijken waard. Waar Apple en Google hun ontwikkelingen namelijk in het geniep doen, daar is Mozilla erg open in de afwegingen die zij op zowel technisch als visueel vlak maken. In de video gaat het vanaf 30:30 over browser Junior.