Nieuws

Google Chrome populairste wereldwijd maar voor hoe lang nog?

13 juni 2012 16:55

<p><strong>Vroege gebruikers van Windows 8 kunnen nu ook een Metro-app van Google's Chrome-browser instellen. Maar IE is voorlopig beter.</strong></p>

Google Chrome passeerde vorige maand Internet Explorer als populairste browser wereldwijd (niet in Nederland overigens), maar de situatie kan wel weer eens in het voordeel van IE veranderen als Windows 8 aanslaat. Google werkt hard aan een Windows 8-versie van Chrome maar de standaard IE-browser schijnt in de bekende Metro-stijl van Windows 8 vooralsnog een stuk beter te zijn. De Metro-apps hebben de nieuwe user-interface met dezelfde looks als in Windows Phone.

Google heeft afgelopen weekend wel een nieuwe versie van Chrome in de Metro-stijl van Windows 8 uitgebracht. De browser is in het nieuwe systeem een hybride tussen desktop en 'Metro'. De jongste Chrome-versie is ook in te stellen als standaardbrowser in de Windows 8 Release Preview, die op 1 juni verscheen. De Metro-app moet ook goed werken op tablets. Google's browser staat overigens nog niet in Microsofts nieuwe Windows Store.

Chrome's Metro-app heeft net als de desktopvariant allerlei synchronisatiefuncties en extensies. Ook ondersteunt hij Adobe Flash, wat nog altijd erg prettig is om alle sites er ook op tablets goed uit te laten zien. Maar meerdere typische Metro-elementen, zoals swipen om vooruit en terug te bladeren, worden nog niet ondersteund. Een paar van de charms - de nieuwe zijbalken in Windows 8 - zijn wel beschikbaar, zoals die voor het delen van links en chatten. Een veegbeweging van de bovenkant naar beneden activeert een nieuwe fullscreen-modus.

Maar al met al is Chrome volgens The Verge op Windows 8 voorlopig nog niet zo goed als Internet Explorer, doordat de browser zich niet helemaal houdt aan de nieuwe interface-richtlijnen van Microsoft. Aan Google om daar, zoals gebruikelijk, met een stroom updates verandering in te brengen. Maar bij de introductie van Windows 8, over enkele maanden, kan IE de achterstand weer iets gaan goedmaken.