Nederlandse 'Magneto' wint Duitse designprijs

Nederlandse 'Magneto' wint Duitse designprijs

12-06-2012 14:10 Laatste update: 28-04-2018 17:40

Dewi Pinatih

Jolan van der Wiel valt in de prijzen voor zijn innovatieve productiemethode waarbij magneten het werk doen.

Vorige week vond de tiende editie van het internationale designfestival DMY plaats op het voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn. Maar liefst 500 ontwerpers uit dertig landen presenteerden zich aan een internationaal publiek. Uit al deze deelnemers werden de tien meest innovatieve projecten gekozen. Jolan van der Wiel won met zijn Gravity Stool. Naast de eer behelst de prijs ook een expositie in het Museum of Design in Berlijn.

We presenteerden Van der Wiel eerder in Bright magazine, op Bright Night liet hij zijn Gravity Stool zien en we kwamen hem tegen in Milaan met zijn machine waarmee hij door middel van zwaartekracht en magnetische velden binnen een half uur een krukje kan produceren van magnetisch plastic. Ook vorig jaar nam een Nederlander de DMY award mee naar huis. Dirk van der Kooij gooide toen hoge ogen met zijn door een robotarm geproduceerde Endless ontwerpen.

Waar een designbeurs of –festival is, zijn de Nederlanders doorgaans niet ver te zoeken. Ook op DMY was er meer van Nederlandse bodem. Florian de Visser toonde zijn animatoria, low-tech mobiele filmstudio's die op een fiets passen, waarmee hij papieren modellen en het landschap laat versmelten tot filmpjes voor onder andere een GPS-route. Technieken uit de poppenkast en oud theaterdesign winnen het hierin van het green screen. Zo vertelt hij verhalen over het veranderende Nederlandse landschap met zijn polders en sluizen.

Ook mooi zijn de lampjes van designduo Os and Oos bestaande uit Oskar Peet en Sophie Mensen, beide afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. De wand- en tafellampjes verbeelden een syzygie, een term uit de astronomie die het moment aanduidt waarop drie planeten – normaliter de zon, de aarde en de maan of andere planeet – op een lijn staan. Op die momenten ontstaat een zonsverduistering, een maansverduistering, nieuwe maan of volle maan. Of, wanneer een andere planeet een rol speelt, een astronomische transit of occultatie. Dat zijn precies de namen die de lampen meekregen. Ze staan altijd aan, maar de lichtsterkte varieert, afhankelijk van de hoeveelheid verduistering. Astronomie op huiskamerniveau.