Nieuws

EK Topscoorders

4 juni 2012 15:51

<p><strong>Met deze apps en sites volg je Nederland tot in de finale.</strong></p><p></p>

Vanaf vrijdag 8 juni zitten we aan de buis gekluisterd voor het EK Voetbal. Alleen al in de iTunes App Store staan tientallen apps die hierop inspelen. De meeste lijken op elkaar, welke springen er uit? Met deze selectie tips, sites en apps mis je niets.

NOS-apps en het tweede scherm
Neerlands bekendste nieuwsnetwerk is de komende maanden als vanouds een goede bron voor alle EK-wedstrijden. Dit jaar zet de NOS weer groots in op hun tweede scherm en smartphone-apps. Vorig jaar had de NOS op de Tour-website al een interactief tweede scherm, maar dat had duidelijk nog een vertraging ten opzichte van de beelden op de tv. De NOS heeft dit jaar veel geïnvesteerd in extra capaciteit.

Dit jaar gaat de NOS ook bij het EK weer gebruikmaken van Tweedescherm.nl om extra informatie te geven. Denk hierbij aan live-statistieken en spelersinformatie. Ze komen deze keer bovendien met videobeelden, om bijvoorbeeld doelpunten vanuit andere perspectieven te laten zien en herhalingen te tonen. De NOS-site is sinds kort ook uitgerust met 'adapter screen sizes', zodat de resolutie en de kwaliteit van de stream zich aanpast aan het formaat van het apparaat en de internetsnelheid. Dus door welk scherm je ook kijkt, je hoeft geen strafcorner te missen. In 2010 had de NOS overigens ook al een Tweede Scherm bij het WK, hieronder getoond, een ontwerp van Stylishmedia.

De iPhone-app van de NOS gaat daarnaast zelfs hele wedstrijden live uitzenden, al wordt daarbij wel 'geoblocking' toegepast. De streams zijn alleen vanaf Nederlands grondgebied te bekijken. Hoera voor Texel-gangers dus; tranen met tuiten voor vakantiegangers op een camping in Zuid-Frankrijk. Deze vernieuwde NOS-app lijkt voorlopig exclusief voor iPhone te zijn: een Android-kloon wordt volgens de site ergens in juni verwacht.

EK-nieuws-apps
De grootste verrassing op het gebied van EK-apps is toch wel de nieuwe versie van de Voetbal International-app. Deze heeft voor het EK een flinke vernieuwing ondergaan. De app biedt nieuws per land, fragmenten van praatprogramma VI Oranje en pushberichten tijdens wedstrijden. De app zit daarnaast bomvol statistieken, zoals de meest behaalde gele en rode kaarten. De Voetbal International-app is beschikbaar voor Android en iPhone en is ook bruikbaar buiten het EK voor al je overige voetbalnieuws. Leuk detail: alle diensten van de app zijn de komende tijd volledig gratis.

UEFA EURO 2012, beschikbaar voor Android en iPhone, is Engelstalig en afkomstig van biermerk Carlsberg. De app gaat wedstrijden live verslaan en heeft op een overzichtelijke wijze alle opstellingen en andere feiten van alle teams in zijn database staan. De app biedt daarnaast veel video, zoals filmpjes die spelers en stadia in de schijnwerpers zetten.

Agenda
De makers van Sportzomer kalender-app hebben om te beginnen vertrouwen in ons succes de komende maanden. Met hun app mis je namelijk niets van 'Nederlands meest succesvolle sportzomer'. Sportzomer is een agenda met daarin de drie grootste sportevenementen van de komende maanden: het EK, de Olympische Spelen en de Tour. De interface is vrij clean en daardoor prettig in gebruik, en vanuit de app kun je makkelijk een bericht op je Twitter plaatsen. Dit fijne overzicht is helaas alleen voor de iPhone beschikbaar, wel gratis.

Nog praktischer is alle wedstrijden gewoon in je digitale agenda te zetten, zoals met deze site makkelijk te doen is voor je iCal. Google Calender-gebruikers kunnen de wedstrijdkalender van Euro2012 hier downloaden.

Twitter
Aan die Twitter-accounts van selectiespelers zelf heb je natuurlijk vrij weinig tijdens de wedstrijd, al is het voor je voorspellingen misschien handig om het gemoed van Robben in de gaten te houden. Verder lijken alleen Sneijder, Van der Vaart en Van der Wiel met enige regelmaat en op persoonlijke titel te twitteren.


Voetbalpool
Als poule-app is EK 2012 Football Meister momenteel de populairste keuze. Met deze app kun je op een uitgebreide manier de uitslagen van wedstrijden voorspellen, samen in een afgesloten league met je vrienden of ergens openbaar. Er zit zelfs een chatfunctie in, en de mogelijkheid om een prijs af te spreken. EK 2012 Football Meister is gratis verkrijgbaar voor Android en iPhones.

De app van de KNVB zelf mag er eveneens zijn op dit gebied. Hun gratis OnsOranje-app biedt bijvoorbeeld actuele informatie over het Nederlands elftal en standen, heeft een eigen Twitter-feed (plus eentje met alle spelers) en ook een ingebouwd spel, waarmee je een 'on the spot' voetbalpool kan maken met je vrienden. Deze app biedt dus vooral meerwaarde als je net voor de wedstrijd een gokje wil wagen met wat vrienden. Je kan geen hele pool starten maar wel een digitaal bierviltje invullen met je voorspellingen voor de komende match. OnsOranje is beschikbaar voor iPhone en Android.

Het leukst is natuurlijk om mee te doen met de Bright Bunch EK Pool. Ten eerste om andere Bright-lezers te overtroeven met je voorspellingen, ten tweede om de geweldige hoofdprijs: een B&O Beoplay A3 iPad-speaker. Met iPad. Meedoen is gratis.