Nieuws

Voetbal met voorkennis: Nederland en Duitsland in de finale

7 juni 2012 12:59

<p><strong>De kans dat het Nederlands elftal zaterdag Denemarken verslaat is 61 procent. De game UEFA Euro 2012 voorspelt Nederland en Duitsland in de finale.</strong></p><p></p>

Dat meldt sporteconoom Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag. Hij baseert zich op de gokwebsite Betfair. Betfair is geen online wedkantoor waar gokkers het opnemen tegen bookmakers. Spelers kunnen van achter hun computer zelf weddenschappen aanbieden en aannemen, waardoor een soort aandelenmarkt voor voetbaluitslagen ontstaat. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat de winstkansen die hieruit rollen beter dan alle andere het toernooiverloop voorspellen, met name omdat ze ook de voorbereiding meewegen. Zelfs wanneer er blessures optreden, is dat terug te zien in de kansen, bijvoorbeeld bij het Engelse team.

In de editie van Bright magazine die morgen verschijnt voor abonnees en 13 juni in de winkels ligt, staat een artikel over het voorspellen van voetbaluitslagen met behulp van simulaties en wetenschappelijke modellen.

In dat stuk komt ook de game UEFA Euro 2012 aan bod. Gamefabrikant Electronic Arts simuleerde het hele toernooi met dat spel en zag Nederland in de finale tegen Duitsland aantreden. Engeland verloor wederom in de kwartfinale met strafschoppen, ditmaal van Spanje.

Koning voerde ook een wiskundige analyse uit op basis van onderlinge resultaten uit het verleden en de FIFA-ranking. Daar kwam Nederland nog onder Engeland als vijfde kanshebber uit de bus. "Waarschijnlijk komt dat doordat de Engelsen een makkelijkere poule hebben. Dat maakt veel verschil."

Ook voor de Betfairanalyse maakt de poule-indeling een groot verschil. Op dit moment heeft Nederland een kans van 1 op 3 om de poule des doods te winnen. "Nederland moet van Denemarken winnen", zegt Koning. "Doen we dat niet, dan zullen onze kansen kelderen. Winnen we van Duitsland, dan stijgen we met stip. Daar rekenen weinig gokkers op."

En de finale volgens Electronic Arts? We begonnen goed en kwamen op voorsprong dankzij topscorer Van Persie, maar al snel viel de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd viel toch het doek. Duitsland Europameister.

Gelukkig hoeven we niet te wanhopen. Wie het toernooi een paar keer achter elkaar simuleert, krijgt steeds een andere uitslag. De simulatie van Nederland - Denemarken op mijn eigen computer leverde een 3-3 op. Zo onvoorspelbaar is voetbal.

Denk je dat jij goed kan voorspellen hoe het toernooi verloopt? Doe mee met de gratis Bright Bunch EK Pool en win de B&O Beoplay A3 iPad speaker + iPad.

Tekst: Jop de Vrieze