Nieuws

IE 10: goed voor privacy, slecht voor adverteerder

2 juni 2012 10:46

<p><strong>De nieuwe Internet Explorer is standaard ingesteld op de 'Volg mij niet'-status. Vergroting van de privacy, zou je zeggen.</strong></p>

Microsoft heeft afgelopen donderdag aangekondigd dat hun nieuwe versie van Internet Explorer (IE 10) standaard de 'Volg mij niet'-status aan heeft staan, vermeldt Wired. Volgens de site is dit een mogelijke bedreiging voor de grote online advertentieverkopers zoals de grote concurrent Google.

Zover is het nog niet. De 'Volg mij niet'-status ('Do Not Track', DNT) blokkeert niet de cookies, maar stuurt een bericht naar alle websites die de gebruiker bezoekt. Hierin staat het verzoek om deze gebruiker niet te volgen. Sites en advertentieverkopers mogen dit verzoek naast zich neerleggen, maar nadat Twitter vorige week bekend maakte het verzoek te accepteren, is de verwachting dat andere sites volgen.

Volgens Wired is deze standaard blokkade van Microsoft 'een nachtmerrie voor de advertentiemarkt' en vooral bedoeld om Google te plagen. Ook schiet het zijn doel voorbij: "Het zou de grote spelers op de advertentiemarkt kunnen aanzetten om de DNT naast zich neer te leggen, of hun eigen regels te maken hoe ze de DNT interpreteren."

IE 10 is op dit moment al als b├Ęta te downloaden. Wanneer deze officieel uit komt, is nog niet bekend.

Wat denken jullie? Is het een stap in de goede richting voor het beschermen van de privacy of wil Microsoft alleen Google pesten?