Nieuws

Camera-app Facebook gemaakt door Nederlanders

27 mei 2012 23:37

<p><strong>Ook al nam Facebook onlangs Instagram over, de site lanceert toch een eigen camera-app, ontworpen door Nederlanders.</strong></p>

Na zijn gewone app en de Messenger-app komt Facebook nu ook met een speciale camera-app voor onder meer bewerken van foto's met filters. Facebook introduceerde vrijdag de nieuwe iOS-app Camera, maar deze foto-app is nog niet in de Nederlandse App Store beschikbaar. De Nederlandse pr-medewerkster van Facebook meldt dat de app 'de komende tijd in andere landen, waaronder Nederland, beschikbaar zal worden'.

Met de app zijn makkelijker alle foto's van vrienden te bekijken en zijn meerdere kiekjes tegelijk te delen, tot wel 30 per keer. Ook kan je foto's bewerken met onderschriften en filters. De toevoeging van filters is niet verwonderlijk na Facebooks recente overname van Instagram. Uiteraard zijn vrienden op foto's met de app ook te taggen, maar dat kon met de gewone applicatie van Facebook ook al.

De aankondiging van de Camera-app werd op Facebooks eigen blog overigens gedaan door Nederlander Dirk Stoop, voorheen van het Amsterdamse softwarebedrijf Sofa, dat vorig jaar door Facebook werd overgenomen, waarna de medewerkers naar Silicon Valley verkasten. De screenshots die Facebook vrijgaf bij de release waren dan ook voorzien van Nederlandse namen.

In zekere zin concurreert Facebooks eigen camera-app met Instagram, dat door Facebook voor meer dan een miljard dollar werd overgenomen. De Camera-app is gemaakt door Facebooks eigen 'Photos-team', dat wordt geleid door de Nederlander Dirk Stoop. Dat er nu binnen Facebook nog een groot team is gespecialiseerd in mobiele foto's is niet erg, zegt hij in gesprek met AllThingsD. Zo kan ook de gewone Facebook-app profiteren van het werk van de andere mobiele teams. "Met gescheiden teams kan je je beter op je expertise richten en sneller innoveren. Daar profiteert het hoofdproduct uiteindelijk ook van."