Nieuws

Eerste indruk: Nokia 808 PureView

25 mei 2012 15:16

<p><strong>De camera is de opvallendste feature van Nokia's 808 PureView. Hij maakt foto's van 41 megapixel en zet deze om in scherpe beelden van 5 mp. Met superpixels.</strong></p>

In het hoofdkwartier van lenzenfabrikant Carl Zeiss mochten we de camera van Nokia's nieuwe topmodel een middag onder de pijnbank leggen. Nokia neemt een gewaagde stap met zijn Nokia 808 PureView. Het toestel moet het vooral hebben van de bizar goede camera en sensor die maar liefst 41 megapixels levert. Nokia kiest hierbij wel voor het Symbian-OS. Het toestel gaat daarnaast voor 599 euro over de toonbank in Nederland. Daarmee zitten ze in dezelfde prijsklasse als de iPhone 4S en Samsung Galaxy S III. Een speelveld op topniveau waar het toestel het zwaar kan krijgen.

De rest van de hardware is namelijk niet echt indrukwekkend. De 808 PureView heeft weliswaar een 4"-ClearBlack-scherm, maar dat heeft een resolutie van slechts 640 bij 360 pixels (vgl. iPhone 4S' 960 x 640). Het toestel heeft een processor van 1,3 gigahertz, en voor die wel indrukwekende camera is een aparte grafische processor ingebouwd. Door de vrij grote lens en bijbehorende sensor (linksboven) is de telefoon een beetje aan de zware kant, maar hij ligt verder prima in de hand.

De wat onfortuinelijke keuze voor Symbian is goed te verklaren. Nokia werkt al sinds 2005 samen met Carl Zeiss voor de lenzen van hun camera's en het idee voor het PureView-principe bestaat sinds 2007. De uitwerking van dat idee is hand in hand gegaan met Symbian, en daarom zullen er later pas Windows Phone-toestellen verschijnen met PureView. Je kunt er natuurlijk vergif op innemen dat dat gaat gebeuren.

Het kwartje over de werking van Nokia's en Zeiss' nieuwste camera viel niet direct, maar eigenlijk zit er een simpel principe achter de PureView. De camera werkt altijd met zijn 41-megapixel-sensor, maar bij foto's met een 4:3-verhouding worden er daar 38 van benut en bij 16:9 34. Nokia gebruikt die totale oppervlakte van de sensor dus eigenlijk nooit. Dit doet de 808 PureView volgens de Finse fabrikant zodat geschoten plaatjes niet alsnog naar een bepaalde verhouding worden bijgesneden. De videocamera schiet overigens met 1080p, waarbij je bovendien 'losless' kunt inzoomen dankzij de sensor.

De clou is dat het toestel in PureView-modus standaard plaatjes schiet van 'slechts' 5 megapixels. De camera gebruikt daarbij zijn volledige sensor, maar van iedere 7 pixels maakt hij 1 zogeheten superpixel. Hierdoor krijg je volgens Nokia foto's met veel minder ruis en de resolutie van 5 megapixels is inderdaad prima voor het afdrukken van foto's. De digitale zoom van de camera is alleen bruikbaar in deze PureView-modus. Je kan ook kiezen voor 8 en 2 megapixels, waarbij het aantal pixels per superpixel natuurlijk anders is.

Dit levert dankzij de lenstechnologie van Carl Zeiss scherpe beelden op en is daarom het grootste speerpunt van de 808 PureView. De camera neemt direct de foto als je op de speciale knop op de zijkant drukt en opent eveneens snel. In- en uitzoomen gaat daarnaast vloeiend via een slider in combinatie met een punt op het scherm. De 34-/38-megapixel-foto's zal ik jullie besparen, maar deze twee PureView-exemplaren (1, 2) zien er naar mijn mening helder uit, al waren de lichtcondities bij die fotosessie natuurlijk vrij optimaal.

De Nokia 808 PureView is dus een smartphone met een bijzondere cameralens en -sensor onder de motorkap. Het enige wat ik me blijf afvragen is of de gemiddelde consument de verder niet bijzondere specs door de vingers kan zien. Wanneer Nokia PureView naar nieuwe Windows Phone-toestellen gaat brengen, wordt het volgens mij ├ęcht interessant. Maar dat besef zit waarschijnlijk allang in Nokia's pijplijn.