Nieuws

NOS mag van kranten niet meedoen aan moderne media

25 mei 2012 14:45

<p><strong>Vertegenwoordigers van de Volkskrant, De Telegraaf en NU.nl vinden dat de NOS haar online activiteiten moet terugdringen.</strong></p>

Veel nieuws rondom de NOS deze week. Gisteren lieten presentatrice Sasha de Boer en hoofdredacteur Marcel Gelauff de nieuwe huisstijl van de NOS zien bij DWDD. De presentatiedesk is weg en de presentatoren gaan 'stapjes zetten'.

Een dag eerder namen Frank Volmer (directeur Telegraaf Media Nederland) en Philippe Remarque (hoofdredacteur De Volkskrant) het woord tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de toekomst van de pers. Zij deden hun beklag over de online activiteiten van de NOS en opiniepagina's als Joop.nl van de Vara. De krantenmannen vinden de volledig gesubsidieerde NOS 'een grote marktverstoorder' die de consumenten weg zou houden bij de commerciële nieuwssites. Ook Sander Stallinga (uitgever NU.nl) deelt deze opvatting.

PvdA-kamerlid Martijn van Dam was het niet eens met de aanname van nieuwssites. D66-kamerlid Boris van der Ham liet weten het grotendeels wel eens te zijn met Volmer en Remarque. In 2010 pleitte VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg al voor het afschaffen van alle publieke nieuwssites die concurreren met kranten. De PVV sloot zich hier bij aan.

Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong liet aan NU.nl weten dat de mogelijke concurrentie van de NOS niet het echte probleem is, maar dat het slecht gaat met de kranten. "Je kan de NOS daarvan niet de schuld geven", zegt hij. "Het is niet als met radio of tv waarbij je maar op één zender tegelijk zit. Ik kijk zelf voortdurend op allerlei sites." Ook Joops hoofdredacteur Francisco van Jole dient Philippe Remarque van repliek: "Krantenmensen zijn dol op papier en van internet moeten ze weinig hebben. Internet is het enige medium met toekomst. Verbied iemand daar een plek en je ontneemt hem of haar het recht op een mening."

Wat vind jij? Moet de NOS zich uit de voeten maken op de online markt of is hun aanwezigheid juist terecht?

Naast de nieuwssite is de NOS ook heel actief op de mobiele markt, vooral met de sportzomer in aantocht. In de komende Bright #46 (verschijnt op 8 juni) oa een interview met Hoofd Nieuwe Media NOS Lara Ankersmit. Tv-beelden uitzenden op internet, mag dat van de klagers ook niet?