Nieuws

Robotvis jaagt op vervuilers

24 mei 2012 15:12

<p><strong>Een school robotvissen speurt chemicaliën op in water en helpt zo lozingen en lekken snel te vinden.</strong></p>

Project Shoal in het Verenigd Koninkrijk beschikt over een school gele vissen die net als Robocop de wereld schoon houden. Afgelopen week is in de haven van het Spaanse Gijon een succesvolle test uitgevoerd.

De gele robotvis ziet eruit alsof hij zo uit een boekje van Nijntje is komen zwemmen. Anders dan andere robotvissen heeft hij geen propellor als aandrijving maar een staart om mee te zwemmen. In het lijf van de vis zit een sensor waar water langs stroomt. Deze sensor meet aanwezige chemicaliën zoals lood en koper. Ook bezit de vis communicatieapparatuur om met zijn vriendjes te overleggen waar naartoe te gaan. Met sonar weet hij obstakels te vermijden.

Doel van het Shoal project en de robotvissen is vervuiling vroegtijdig te signaleren. De vissen vinden snel een lek en ook de bron, zodat grote lozingen vroeg gestopt kunnen worden. De kosten van 25 duizend euro per vis schijnen in het Verenigd Koninkrijk op te wegen tegen de kosten van schoonmaken. De gele vissen zijn een leuke aanwinst om het zwemwater in de Nederlandse wateren te monitoren. Niet schrikken al je iets aan je tenen voelt!