Nieuws

Bedrijfsmodel: patenten uitmelken

23 mei 2012 18:41

<p><strong>Het bedrijf Rockstar Consortium produceert niets. Het verdient geld door uit te zoeken of andere bedrijven hun patenten schenden.</strong></p> <p></p>

Technologie-patenten zijn de afgelopen jaren enorm belangrijk geworden. Grote tech-bedrijven slaan elkaar om de haverklap om de oren met rechtszaken wegens inbreuk op hun octrooien. Met een gewonnen rechtszaak valt grof geld te verdienen. En anders is het wel een mooie manier om de concurrentie af te schrikken of tot concessies dwingen.

Het kan nog beter: een bedrijf dat als enige bestaansgrond een flinke portefeuille met patenten heeft. Wired portretteert Rockstar Consortium zoals alleen Wired dat kan. Rockstar werd opgericht door onder meer Apple en Microsoft, nadat deze bedrijven zesduizend patenten uit de failliete boedel van de Canadese telecomgigant Nortel bemachtigden. Tweeduizend van deze octrooien werden verdeeld onder de bedrijven die samen 4,5 miljard dollar neertelden voor de Nortel-patenten.

De resterende vierduizend patenten werden ondergebracht bij Rockstar, dat onderzoekt wie er inbreuk maakt op die patenten en vervolgens geld eist. Die constructie heeft tal van voordelen voor Apple, Microsoft en al die andere bedrijven. Omdat Rockstar zelf niets maakt, kunnen andere bedrijven bijvoorbeeld geen tegen-rechtszaak aanspannen als Rockstar hen voor de rechter daagt. Bovendien kunnen Apple en Microsoft tegenover partners die een rechtszaak voor hun kiezen krijgen, volhouden dat Rockstar geheel op eigen houtje opereert.