Nieuws

Star Treks Scotty eindelijk echt de ruimte in

23 mei 2012 12:24

<p><strong>De as van acteur James Doohan, Scotty uit Star Trek, is dinsdagochtend na jaren wachten in een baan om de aarde gebracht.</strong></p>

De as van Doohan en nog 306 andere mensen bevindt zich nu aan boord van de raket van het eerste private ruimtevaartbedrijf Space X die dinsdagochtend met succes is gelanceerd. De vlucht van de Falcon 9-draagraket is een test, maar er gaan ook voorraden voor het International Space Station (ISS) mee. Plus de as van hardcore spacefanaten zoals Doohan die het bedrijf Celestis hadden ingehuurd om na hun dood toch nog de ruimte in te kunnen.

De lancering van de Falcon 9 van Space X werd afgelopen weekend nog op de laatste seconde afgebroken omdat er iets mis ging. Dit keer was de lancering bij Cape Canaveral wel een succes. Het is voor het eerst dat de NASA een raket van een commerciële organisatie gebruikt. Vrijdagmiddag zal de robotarm van het ISS, bediend door onder meer André Kuipers, de capsule van Space X binnenhalen.

De as van 'Scotty' zou trouwens al in 2008 de ruimte in gaan, maar die lancering ging de mist in. Celestis bewaarde uit voorzorg genoeg as van Doohan, die in 2005 overleed. Ook met je as de ruimte in? De diensten van Celestis kosten vanaf drieduizend dollar.