Nieuws

Banken twijfelden voor beursgang over Facebook

23 mei 2012 08:25

<p><strong>De banken die de beursgang van Facebook begeleidden, verlaagden kort voor de IPO de omzetverwachtingen voor het sociale netwerk.</strong></p> <p></p>

Een pijnlijke onthulling van het persbureau Reuters over de zakenbanken die Facebook naar de beurs brachten: terwijl ze tijdens de roadshow voor investeerders een zo rooskleurig mogelijk beeld probeerden te schetsen van het bedrijf, waren hun eigen analisten een stuk kritischer. Bovendien werd maar een deel van de investeerders ingelicht over de bedenkingen van de analisten.

Reuters onthult dat de internetanalist van Morgan Stanley, de bank die de leiding had bij het naar de beurs brengen van Facebook, zijn omzetverwachtingen voor Facebook in de aanloop naar de initial public offering (IPO) naar beneden bijstelde. “Dit gebeurde tijdens de roadshow. Ik heb dat de afgelopen tien jaar nog niet eerder meegemaakt”, aldus een anonieme bron bij een beleggingsfonds tegenover Reuters.

De internetanalist van Morgan Stanley verlaagde zijn omzetverwachting kort nadat Facebook op 9 mei een aangepast prospectus had ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. In dit prospectus waarschuwde Facebook zelf ook voor tegenvallende omzetcijfers als gevolg van het toenemende mobiele Facebook-gebruik. Aan mobiele bezoekers verdient het sociale netwerk vooralsnog een stuk minder dan aan bezoekers van de ‘gewone’ site.

Ook twee andere zakenbanken die betrokken waren bij de beursgang, JPMorgan Chase en Goldman Sachs, besloten om hun verwachtingen voor het internetbedrijf naar beneden bij te stellen naar aanleiding van het nieuwe prospectus.

Volgens een door Reuters opgevoerde deskundige is het ‘zeer ongebruikelijk’ dat analisten die werken voor de zakenbanken die een bedrijf naar de beurs brengen, hun voorspellingen zo kort voor een IPO aanpassen. Zijn lezing wordt door verscheidene anderen bevestigd.

Een hedge fund dat door Morgan Stanley was ingelicht over de lagere omzetverwachting, besloot op de dag van de beursgang short te gaan in aandelen Facebook: daarmee speculeert het fonds op een daling van het aandeel. Een verstandige strategie, gelet op de dalende koers begin deze week. De ‘slachtoffers’ zijn de beleggers die we vanzelfsprekend nooit hadden gehoord als de koers van Facebook wel omhoog was gegaan. Of als ze gewoon het prospecturs hadden gelezen of naar sommige betweters hadden geluisterd.