Amerikaanse geheime dienst en Google mogen geheim bewaren

Amerikaanse geheime dienst en Google mogen geheim bewaren

14-05-2012 13:37 Laatste update: 28-04-2018 18:11

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou samenwerken met Google. Van de rechter hoeft NSA hier geen uitleg over te geven.

Begin 2010 werd Google in China getroffen door een cyberaanval. De Gmail-accounts van twee Chinese mensenrechtactivisten bleken gehackt. De aanval zou volgens Google door de Chinese overheid zijn uitgevoerd. Een maand later werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA Google zou helpen de daders op te sporen.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EPIC wil weten wat die samenwerking tussen Google en NSA behelst. Zij wilden inzage in documenten over de samenwerking tussen de twee. In een eerste rechtszaak reageerde NSA met een zogenaamd Glomar-antwoord: noch bevestigend, noch ontkennend. EPIC verloor de rechtszaak. Ook het hoger beroep is nu afgewezen.

De rechtbank koos de kant van NSA en zegt dat het toegeven van het bestaan van dergelijke documenten de nationale veiligheid van Amerika in gevaar brengt. Een van de rechter zei dat zelfs het erkennen van enige communicatie tussen Google en de NSA onthult dat de inlichtingdienst de dreiging mogelijk heeft onderzocht en deze als een gevaar voor de veilgiheid van de Amerikaanse overheid zag. Wired omschrijft het mooi aan het einde van het stuk: "If we told you, we'd have to kill you."