Nieuws

Light Painting robot fleurt feestjes op

12 mei 2012 12:43

<p><strong>Deze robot maakt met lampjes een lichtanimatie door gebruik te maken van een camera met lange sluitertijd.</strong></p>

Als er aan me gevraagd wordt of ik iets wil doen om een feestje op te fleuren, dan geef ik altijd een spoedcursus lichtschilderen: in het donker met een camera met lange sluitertijd tekeningen maken door met lampjes te spelen. Het is eenvoudig, na één keer demonstreren begrijpt iedereen het en de creatievelingen maken er meteen iets moois van.

Maar nu is er een robot die mijn taak op feestjes over kan nemen. En ook nog in 3d en animaties kan schilderen. De Lightplot werkt met 3DS Max, waarin een model en een animatie gemaakt wordt. Deze animatie wordt in een speciaal ontwikkeld programmaatje in afbeeldingen en bewegingen omgezet, die door een lamp geprojecteerd worden. Een Canon-camera maakt de foto's.

Maker Ben Cowell-Thomas is nog heerlijk aan het rommelen met zijn nieuwe foefje. Het begon met een robot die gebouwd was van Lego, nu heeft het apparaat al een lange arm op een professionele standaard. Een demonstratie laat zien hoe eenvoudig het kan zijn. Na eerst alleen maar basisvormen te laten bewegen, is het hem gelukt om een dans als lichtschilderinganimatie op te nemen.