Nieuws

VS en China sluiten cybervrede

9 mei 2012 10:53

<p><strong>China en de VS gaan samenwerken om een Koude Cyberoorlog te voorkomen. Opvallend, want China is een belangrijke bron van cyberaanvallen.</strong></p><p></p>

De VS en China gaan samenwerken bij het bevorderen van de veiligheid op internet. Dat hebben de Defensie-ministers van de twee landen afgesproken, zo meldt de BBC. Vorige maand werd al bekend dat China en de VS twee cyberoorlogscenario's hadden nagespeeld.

De samenwerking is opmerkelijk omdat China vaak wordt beschouwd als de belangrijkste bron van cyberaanvallen tegen de Verenigde Staten – een aantijging die de Chinese minister van Defensie Liang Guanglie overigens verre van zich werpt.

De CIA waarschuwde al meer dan 10 jaar geleden dat China strategieën ontwikkelen voor oorlogsvoering via computernetwerken. De laatste jaren maken Chinese hackers zich regelmatig schuldig aan het stelen van geheime high-tech bedrijfsinformatie, zo stelden diverse Amerikaanse inlichtingendiensten vorig jaar in een rapport. De Chinese overheid ontkent echter van doen te hebben met dergelijke activiteiten.

Chinese hackers hebben zich in het verleden ook vaak bezondigd aan hack-acties om te ‘protesteren’ tegen de onafhankelijke koers van Taiwan. Veel Chinezen beschouwen Taiwan als een afvallige provincie.

Volgens de Amerikaanse Defensie-minister Leon Panetta is afstemming en samenwerking tussen de twee landen nodig om crises te voorkomen. “Het is ontzettend belangrijk dat we samenwerken om manieren te ontwikkelen om verkeerde inschattingen en percepties te voorkomen die tot een crisis leiden.”