Nieuws

Friendster verdient aan beursgang Facebook

7 mei 2012 08:21

<p><strong>Friendster, in 2002 het eerste echte sociale netwerk, verdient vermoedelijk ruim 100 miljoen dollar met de beursgang van Facebook.</strong></p> <p></p>

De Facebook-miljarden en -miljoenen komen op allerlei onverwachte plaatsen terecht. Denk aan de graffiti-kunstenaar David Choe die in 2005 een muurschildering maakte in het hoofdkwartier van Facebook. Choe liet zich uitbetalen in aandelen. Best slim, want die aandelen zijn nu naar schatting 200 miljoen dollar waard.

Zoveel als Choe zullen ze bij Friendster niet aan de beursgang van Facebook verdienen, maar ze komen toch een eind in de buurt. In 2010 kocht Facebook namelijk enkele patenten van de eigenaren van Friendster, zo meldt de Financial Times. Zuckerberg betaalde Friendster daarvoor 3,5 miljoen aandelen Facebook. Bij de beursgang zullen die aandelen tussen de 28 en 35 dollar per stuk waard zijn. Daarmee is het pakket van Friendster tussen de 98 en 122,5 miljoen dollar waard.

En voor de jonge lezertjes die zich afvragen wat Friendster in godsnaam is: Friendster, dat in 2002 van start ging, was het eerste echte sociale netwerk. In de daaropvolgende jaren volgden tal van klonen – Orkut, Hyves, MySpace – waarvan Facebook uiteindelijk het meeste succes had. De populariteit van Friendster werd al snel minder, onder meer omdat de servers de enorme toeloop van bezoekers niet konden bolwerken.

In 2009 werd Friendster, dat in de eerste jaren een overname nog van de hand wees, overgenomen door het Maleisische MOL Global. MOL bouwde het vriendennetwerk – dat nu eigenlijk alleen nog maar populair is in Maleisië – om tot een soort social game-platformdinges. MOL legde 39,5 miljoen dollar neer voor Friendster. Een verstandige investering, zo blijkt nu.