Nieuws

Eerste Indruk: Pure Verona digitale radio

3 mei 2012 11:09

<p><strong>De Pure Verona digitale radio neemt je mee naar die goeie ouwe tijd toen je nog aan knoppen draaide om van zender te wisselen.</strong></p>

Ik word oud. Enerzijds ben ik gek op al mijn digitale speeltjes maar soms word ik ook heel moe van alle touchscreens, handleidingen en draadloze verbindingen die zo kenmerkend zijn voor het moderne leven. Dan verlang ik naar die goeie oude tijd toen alles nog zo simpel was. Stekker erin, en voila het werkt. Vroeger was een volumeknop gewoon een grote simpele draai- of schuifknop die zelfs een kind kon bedienen. Nu moet ik op een nieuw apparaat zoals een smartphone of een dock vaak zoeken waar de volumeknop zit. Ik weet het; gezeur van een oudje.

De retro ogende FM/DAB radio Pure Verona digital radio met zijn chromen speakergrill en zijn walnoten jasje voldoet aan die nostalgische wens. Niet alleen vanwege de retro-look maar vooral door het gemak. Stekker erin, schuif de klassieke antenne uit en je kan meteen naar fm-zenders luisteren. Het volume en de tuner bedien je met de grote draaiknoppen. Het geluid is prima en eenvoudiger kan het niet. Dat is precies wat ik bijvoorbeeld in mijn keuken wil. Overigens werkt de Verona ook op batterijen. De Verona heeft een koptelefoonaansluiting, een line out om hem op een versterker aan te sluiten en AUX minijack aansluiting voor een mp3-speler. In het OLED schermpje krijg je RDS-informatie die FM-zenders mee sturen zoals verkeerinfo te zien.

Toch heeft ook de Verona een aantal features waarvoor ik even in de handleiding moest kijken. Zo kan je de Verona als keukentimer gebruiken of als wekker. Op zich erg handig maar ondanks hulp van de handleiding snap ik nog steeds niet hoe ik de wekker aanmoet zetten. Ik kom wel in het juiste menu en kan tijden instellen, maar als ik de handleiding volg, kan ik hem niet aanzetten. De keukentimer lukt gelukkig wel. De Verona biedt ook 50 FM en 50 DAB voorkeuzestations. Het instellen van een voorkeuzestation is niet moeilijk maar zonder handleiding kom je daar niet uit. Dergelijke features zijn leuk maar ik verlangde juist naar dat goeie ouwe handleidingvrije tijdperk.

De Verona ondersteunt ook DAB, Digital Audio Broadcasting. DAB is in een notedop het vervolg op het oude, analoge radiosignaal. De radiouitzending komt digitaal binnen en levert een aanzienlijk hogere kwaliteit geluid op. De eerste keer dat ik de radio aanzette, ging hij zelf scannen naar DAB stations. Het OLED schermpje gaf echter steedsde melding ‘station niet beschikbaar’. Dat bracht me in verwarring. Na enig Googlen kwam ik erachter dat Nederland in tegenstelling tot buurlanden mijlen achterloopt als het gaat om DAB-uitzendingen. Het komt erop neer dat Nederland slechts een handjevol zenders via DAB uitzendt. Kortom, op dit moment biedt een DAB radio in Nederland weinig extra’s. De DAB-uitzendingen die je wel op de Verona ontvangt, kan je met ReVU tot 15 minuten terugspoelen en pauzeren.

Volgens fabrikant Pure draagt Verona de EcoPlus Pure verklaring wat betekent dat de Verona gemaakt is met zo’n klein mogelijke impact op het milieu. De walnoten behuizing is afgewerkt met een op water gebaseerde lak, de verpakking bestaat grotendeels uit gerecycled materiaal en de handleiding op gerecycled papier gedrukt met Soja-inkt. De elektronica is met zo min mogelijk nare chemicaliën en zware metalen gefabriceerd en de verpakking zo klein mogelijk gehouden.

De vormgeving van de Verona misstaat niet. De Verona is ook degelijk uitgevoerd en voldoet in grote lijnen aan mijn nostalgische wens van eenvoud. Het is wel jammer dat Nederland zo weinig DAB-uitzendingen biedt. Dat reduceert de Verona tot een mooi vormgegeven FM-radio met een retro look. Daarvoor is de prijs wel aan de forse kant is. De PURE Verona digital radio kost via MobielBereikbaar.nl 204,95 euro. Dat is een stevig bedrag voor een FM-radio. Zeker als je je beseft dat Sony ook een retro-look DAB radio heeft die je online voor 85 euro kan kopen.