Nieuws

Online bladeren door John Peels lp's

2 mei 2012 15:28

<p><strong>De enorme platencollectie van de legendarische dj John Peel wordt ingescand. De eerste honderd van de letter A staan nu online.</strong></p><p></p>

John Peel is een van de beroemdste radio-dj's aller tijden. Na zijn dood in 2004 ligt zijn albumcollectie stof te verzamelen, maar tot opluchting van Peels weduwe Sheila Ravenscroft gaat het John Peel Project de komende maanden elk van de 26 duizend lp's, 40 duizend single's en nog eens tienduizenden cd's inscannen en online zetten. Het archiveringsproject begint met het wekelijks publiceren van de eerste 100 lp's per letter. Deze week ging de letter A online.

Op de site van het project is met de muis over elke lp te bewegen, waarna de uitvoerende en titel verschijnen. Bij doorklikken verschijnt het bijbehorende kaartje waarop Peel met zijn Olivetti-typmachine de songtitels schreef en scans van de platenhoezen, waarop soms notities en beoordelingen van nummers met sterretjes staan. Ook is door te klikken naar iTunes en Spotify om de muziek te beluisteren.

Voor muziekfans en journalisten is het project een unieke blik op de verrassend brede muzieksmaak van de voormalige diskjockey van de BBC en de VPRO. Van 'guilty pleasures' als A-ha en Abba, waarvan je nooit zou verwachten dat Peel ze in de kast had staan, tot obscure acts als het Hongaarse Kalandra Fel. Peel had overigens ook een kleine doos met zijn allerbelangrijkste singles waarover in 2005 al onderstaande documentaire is gemaakt.