Nieuws

Google Drive eindelijk live

24 april 2012 20:25

<p><strong>Na lang wachten is opslagdienst Google Drive nu online: 5 GB gratis ruimte en redelijk goedkope upgrade-opties.</strong></p>

Het heeft jaren van geruchten geduurd, maar Google heeft dinsdagavond eindelijk zijn Google Drive gelanceerd. Met Google Drive kan je bestanden opslaan in de Google-cloud. Je krijgt 5 GB gratis en voor 23 euro per jaar koop je 25 GB extra en voor 45 euro per jaar is 100 GB aan te schaffen. Grootgebruikers kunnen tot maxilaal 16 terabyte opslagruimte kopen. Google is goedkoper dan Apple's iCloud. Apple rekent bijvoorbeeld voor 20 GB jaarlijks 30 euro.

Drive is volgens Google 'meer dan alleen opslag'. Google Docs bevindt zich nu binnen Google Drive en met de dienst zijn ook reacties achter te laten op bestanden. Drive werkt op pc's en Macs en er is een app voor Android. Google werkt ook aan een Drive-app voor iOS. Drive werkt samen met enkele andere Google-diensten. Zo zijn foto's vanuit Drive direct in berichten op Google+ te plaatsen en wordt het binnenkort mogelijk om Drive-bestanden als attachment in Gmail toe te voegen.

Voor Gmailers is er meer goed nieuws. Wie extra Drive-ruimte koopt, krijgt er 25 GB Gmail-ruimte bij. Sowieso gaat de gratis Gmail-ruimte nu omhoog van 7,5 naar 10 GB. Drive kan ook tekst herkennen van ingescande documenten. Google belooft dat bestanden bij Drive altijd veilig en beschikbaar zijn en garandeert '99.9% uptime'.

Google-concurrent Microsoft kwam deze week met uploadapps voor zijn opslagdienst Skydrive voor Windows, Mac en iOS. De gratis ruimte schroefde Microsoft echter terug van 25 GB naar 7 GB, maar dat is nog altijd meer dan bij Google Drive. De betaalde extra ruimte is bij Microsoft ook iets goedkoper dan bij Google: 7,60 euro per jaar voor 20 GB en 38 euro per jaar voor 100 GB. Engadget vergelijkt al de clouddiensten van Google, Apple, Microsoft en Dropbox.