Nieuws

Film van de week: The Avengers ****

24 april 2012 09:46

<p><strong>De climax van Marvels masterplan met superheldenfilms is wél geslaagd.</strong></p><p></p>

Buiten wil de lente nog niet echt vlotten, in de bioscoop gaat het zomerseizoen morgen van start met The Avengers, de voorlopige climax van Marvels masterplan rond de gelijknamige superheldpersonages uit zijn comics. De belangrijkste vergelders zijn afgelopen jaren geintroduceerd via eigen films: Iron Man, Thor, Captain America en The Incredible Hulk. Iron Man was veruit de bestontvangen en kreeg zelfs een vervolg. (Deel drie is trouwens in de maak en ook Thor krijgt een eigen vervolg.) In elk van de films zat een vooruitwijzing verstopt, dikwijls na de aftiteling, naar The Avengers waarin de superhelden bij elkaar komen. Ik heb ze allemaal gezien en één ding is duidelijk: de vergelders zijn beter als team. The Avengers is meer dan de som der helden.

Het verhaal begint bij Nick Fury (Samuel L. Jackson), hoofd van The Avengers Initiative. De Tetserach, een buitenaardse bron van ongelimiteerde energie die wordt bewaard en bewaakt in een militaire bunker, begint vreemde patronen te vertonen. Het object opent een ruimteportaal waardoor Loki op aarde arriveert, de kwaadaardige stiefbroer van Thor uit het godenrijk Asgard, overtuigend gespeeld door Tom Hiddleston. Vanaf dat moment gaat het los, want Loki komt hier niet op de koffie.

De eerste helft van de film is gewijd aan het verzamelen en smeden van het team. Want dat zijn de vergelders nog niet. Aardige scene is het robbertje tussen hotshot Iron Man (Robert Downey Jr.) en halfgod Thor (Chris Hemsworth). De rechtschapen Captain America (Chris Evans) komt tussenbeide. Dr. Bruce Banner alias de Hulk (Mark Ruffalo) wordt aan boord gehaald door spionne Black Widow (Scarlett Johansson). Boogschutter Hawkeye (Jeremy Renner) staat aanvankelijk onder controle van Loki, maar wordt daar uiteraard van bevrijd. Het omslagpunt is de dood van agent Coulson, Fury's nummer twee. Daarna arriveert Loki's leger en kan het spektakel, in de straten van Manhattan, echt beginnen.