Nieuws

Houten vloer waarin je de vorm van de boom terugziet

19 april 2012 12:21

<p><strong>Bolefloor, fabrikant van vloerplanken die de vorm van de boom volgen, scant iedere houten plank in om een passende vloer te kunnen maken.</strong></p><p></p>

De houten vloerplanken van Bolefloor hebben geen rechte zijdes maar volgen de lijnen van de boomstam. "De natuur creƫert geen rechte vloerdelen, die ontstonden door technologische beperkingen." Allemaal dezelfde vorm past nu eenmaal makkelijker aan elkaar. Bolefloor maakt een houten vloer natuurlijker. Je ziet de boom als het ware liggen.

Van iedere ruwe plank wordt zodra die uit het bos komt een scan gemaakt. Aan de universiteit van Talinn ontwikkelde software zorgt vervolgens voor een optimale match om bij een uitstulpsel een passende deuk te vinden. "Innovatieve optimalisatiealgoritmen voor plaatsingssoftware", aldus de folder.

Sinds Bolefloor op ons pad kwam, gaat het goed met het Nederlandse bedrijf. Inmiddels zijn de planken naast eiken ook leverbaar in es, esdoorn, kers en walnoot en heb je naast massieve delen ook de optie voor gelaagd hout (voor op bijvoorbeeld vloerverwarming) te kiezen.

Maar wij snappen er geen hout van. Bovenstaand schema zou moeten bewijzen dat Bolefloor meer vloer per bos mogelijk maakt. "Wij gebruiken tot 20% meer van elke gezaagde plank." Waarom zou de fabrikant van de grijze planken ze zo zagen als op het plaatje? En waar zit nou het zaagvoordeel? Stel de boomstam heeft een uitstulpsel naar buiten, dan heeft de volgende plank niet een passende deuk maar juist datzelfde uitstulpsel. Wie kan ons helpen? Of moeten we het met een korreltje zout nemen en volgt Bolefloor het gezegde Van dik hout zaagt men planken?