Nieuws

Kathedraal van karton

19 april 2012 16:43

<p><strong>Licht, flexibel en bijzonder wordt de nieuwe kathedraal van het Nieuw-Zeelandse Christchurch.</strong></p><p></p>

De historische kathedraal van Christchurch, Nieuw-Zeeland, is vorig jaar bij een aardbeving ingestort. Ter vervanging wordt deze week gestart met de bouw van een nieuwe kathedraal. Gebouwd uit karton.

De kartonnen kathedraal wordt gebouwd door toparchitect Shigeru Ban. Deze heeft inmiddels een rijk portfolio aan gebouwen opgebouwd uit papieren kokers. Vorig jaar bouwde hij een paviljoen op de meubelbeurs in Milaan voor Hermes. Zijn papieren reputatie heeft hem ook opgeleverd dat hij vaak gevraagd wordt voor structuren in rampgebieden, op zijn site te vinden onder Disaster Relief Projects.

Zo ook de in aardbevinggebied gelegen kathedraal van Christchurch. Dit gebouw wordt het grootste kartonnen ontwerp van Ban en biedt ruimte aan 700 kerkgangers. De kosten bedragen slechts 2,8 miljoen, tegenover 63 miljoen die een regulier gebouwd godshuis.

Het ligt voor de hand dat deze tweede stad van Nieuw Zeeland haar naam te danken heeft aan de vroegere kathedraal. Laat het maar aan Shigeru Ban over een waardige opvolger te bouwen.