Nieuws

Softwaremaker komt met betaalbare filmcamera

18 april 2012 17:13

<p><strong>Maker van filmsoftware <strong>Blackmagic</strong> verrast met een professionele 2.5K camera van eigen makelij. Een nieuwe concurrent voor Sony en Canon?</strong></p>

Wie nu in professionele kwaliteit wil filmen met verschillende lenzen, is al gauw aangewezen op camera’s van usual suspects als Canon en Sony. Tot deze week dan, want op de NAB in Las Vegas onthulde Blackmagic hun Cinema Camera. Het apparaat is met 2995 dollar (omgerekend 2285 euro) flink goedkoper dan bijvoorbeeld de populaire spiegelreflexcamera Canon 5D Mark III. In tegenstelling tot bijvoorbeeld die 5D, is de Cinema Camera volledig gericht op video.

Zo maakt de camera geen gebruik van de kleine Compact Flash kaartjes, maar kun je een volledige SSD in de body schuiven en opnemen op Cinema DNG Raw, ProRes and DNxHD. Uitvoeren gaat met dank aan SDI en het moderne Thunderbolt snel en het forse touchscreen maakt het mogelijk ter plekke metadata toe te voegen. Heel handig als je achteraf gaat monteren.

Pieter Hoogland, Bright’s vaste cameraman, is enthousiast en noemt de Blackmagic Cinema Camera het begin van een nieuw tijdperk. “Vergelijk het met toen Apple met de iPhone kwam. Zij waren ook nieuw in die markt en werden weggelachen.” Ondanks z’n gebreken zorgde de iPhone toch voor een revolutie in telefoonland. En gebreken heeft de Cinema Camera ook. “De sensor van ongeveer het formaat Micro Four Thirds is mij nog te klein”, zegt Hoogland. “En je kan de batterij niet vervangen.”

Maar waar zit dan precies de revolutie? “Canon bijvoorbeeld is stiekem helemaal niet blij dat veel mensen hun 5D gebruiken om mee te filmen. Zij hebben liever dat daar hun veel duurdere camera’s voor gebruikt worden. En nu komt de maker van de state of the art Da Vinci kleurcorrectiesoftware met een eigen betaalbare en gebruiksvriendelijke camera waar alle EF- en ZF-lenzen zo op kunnen.”

De Blackmagic Cinema Camera is het gesprek van de dag op de NAB. Bekende cinematograaf Philip Bloom is erg te spreken over de camera. Zijn collega John Brawley heeft de Blackmagic Cinema Camera zelfs al aan drie tests kunnen onderwerpen. En het moet gezegd: dat ziet er helemaal niet verkeerd uit! De camera komt in juni wereldwijd beschikbaar voor 2995 dollar. Daar krijg je ook een volledige versie van DaVinci Resolve kleurcorrectiesoftware bij, los kost die al zo’n duizend dollar.