Nieuws

Print je eigen medicijnen

18 april 2012 14:28

<p><strong>Onderzoekers van de Glasgow University hebben een methode ontwikkeld waarmee 3d-printers medicijnen kunnen uitprinten.</strong></p>

Met de inmiddels bekende 3d-printtechnologie zouden mensen uiteindelijk thuis in hun eigen medicijnbehoeftes kunnen voorzien. De onderzoekers slaagden er al in om verschillende stoffen te synthetiseeren met de methode, waaronder kankerbestrijdende medicijnen. De onderzoekers beschrijven in hun gepubliceerde paper hoe ze een commerciƫle 3d-printer benutten voor het bewerkstelligen van de benodigde chemische processen.

De onderzoekers hebben genoeg aan een gewone 3d-printer, speciale software en de door hun ontwikkelde reactionware. Dit zijn simpelweg eenheden die de benodigde stoffen voor bepaalde chemische reacties huisvesten, waardoor de synthese van verschillende soorten medicijnen mogelijk wordt. De benodigde bouwstenen moet je daarvoor wel in huis hebben.

Het snel kunnen creeƫren van verschillende medicijnen is nu eigenlijk alleen mogelijk op grootschalige basis zoals in fabrieken; de onderzoekers uit Glasgow hebben stappen gezet richting simpele productie op kleinere schaal, zoals in apotheken of thuis zelf. Het grote voordeel van het thuis kunnen uitprinten van medicijnen mag duidelijk zijn: snellere beschikbaarheid, bijvoorbeeld via recepten afkomstig van diagnosticerende apps.