Nieuws

Google BBS laat je zoeken met de interface van toen

16 april 2012 14:04

<p><strong>Met je smartphone kan je overal iets op internet opzoeken. Dat was eind jaren 80 wel even anders. Het Google BBS laat die goede ouwe tijd herleven.</strong></p>

Iedereen neemt het maar voor lief. Waar je ook bent, je kunt via je smartphone razendsnel alles wat je wilt weten opzoeken. Eind tachtiger, begin negentiger jaren was dat wel even anders. Er waren geen browsers, geen apps, geen draadloze verbinding en wat er was aan online was zo traag als een slak.

Je moest met een krijsend modem rechtstreeks inbellen op een Bulletin Board. De interface was grotendeels commandline en als er iets van beeld werd voorgeschoteld dan was het ASCII art, beeldjes die waren opgebouwd uit tekst en letters. Zo begon ook de online pornoindustrie. Regeltje voor regeltje werden blote tieten uit het alfabet opgebouwd op het scherm. Je moest wel erg geil zijn want ze lieten soms wel een minuut op zich wachten voor ze via de tergend trage modemverbinding tevoorschijn kwamen.

Voor het serieuze werk op zo’n BBS deed je alles via het toetsenbord met commando’s. Je kon wellicht wel door het BBS zoeken maar een krachtige zoekmachine zoals Google liet nog jaren op zich wachten.

Het Google BBS project van ontwikkelaar Norbert Landsteiner laat je die goede ouwe tijden van BBS weer beleven. Landsteiner bouwde het Google BBS na het zien van de YouTube video ‘If Foogle were invented in the 80s’ door squirrel-monkey.com. Het is een werkend frontend voor Google met de interface van toen inclusief ASCII art en het gekrijs van de inloggende modems. Voor kenners nostalgie en voor de nieuwe generatie die geen minuut zonder Facebook kan, biedt het prachtig inzicht hoe het digitale leven was toen ze net waren geboren.