Nieuws

Berlijn voor gevorderden

11 april 2012 15:21

<p><strong>Leesboek en reisgids voor wie bluft dat 'ie Berlijn goed kent.</strong></p><p></p>

Mijn buurman komt er vandaan, een vriendin gaat ernaar toe, een collega heeft er twee jaar gewoond. Er is iets met Berlijn en Nederlanders. Dat bewijst ook het vandaag uitgekomen boek Berlijn voor gevorderden waarin Nederlanders hun Berlijn laten zien.

Zoals verwacht zitten er tips in voor wie wat anders wil dan Checkpoint Charlie. Het leuke is dat de 175 'geheime' tips de persoonlijke plekjes van de acht schrijvers zijn. Daarmee wordt Berlijn voor gevorderden meer dan een reisgids, omdat die tips vergezeld gaan van een essay door de acht schrijvers.

Zo lees je waar die Berlijners hun geld mee verdienen (door NOS-correspondent Wouter Meijer), waarom Berlijn zo filmgeniek is (door socioloog Annemieke Hendriks) en waarom de stad geen duidelijke structuur heeft zodat je er altijd verdwaalt (door urbanoloog Vincent Kompier). Wie meer wil weten van Berlijnse start-ups kan bij onze eerdere serie terecht.

Het boek is fijn klein van formaat, overzichtelijk vormgegeven, leest luchtig en er valt zelfs wat te lachen. De makers hebben duidelijk plezier gehad met hun boek en in Berlijn. Op 23 april is de boekpresentatie in Berlijn. Ik zal die vriendin er naartoe sturen. Of je koopt hem nu al voor nog geen 20 euro bij uitgeverij Oostenwind (toepasselijk).