Nieuws

Hypothetisch ontwerpen over de Amstel

11 april 2012 11:01

<p><strong>Stel dat er in Amsterdam een brug over de Amstel lag, van de Hermitage naar de overkant. Hoe zou die er dan uitzien?</strong></p>

Dat vroegen ze zich bij het Brits/Franse Architectural Competition/Concours d'Architecture oftewel AC-CA ook af. Daarom schreven ze onlangs een ontwerpwedstrijd uit. Doel was het ontwerpen van een iconische voetgangersbrug in het hart van Amsterdam die “reflecteert op hedendaagse ontwerp gebruiken”.

Puur hypothetisch welteverstaan: de brug zal nooit gebouwd worden. Plaats van de denkbeeldige brug zou van de Hermitage over de Amstel zijn, parallel aan de Blauwbrug. Ondanks dat het om een denkbeeldige brug gaat, is het leuk om de uiteenlopende ontwerpen van de wedstrijd van AC-CA te zien.


Het half verzonken winnende ontwerp.

Het ontwerp dat door AC-CA als winnaar is uitgeroepen, is direct al een boeiende. Spaanse architecten ontwierpen een cirkelvormige brug die half onder het water ligt waardoor schepen gewoon kunnen passeren. Het ontwerp dat er met de derde prijs vandoor ging, zou het heel anders aanpakken. Dat Britse team had een hele serie verplaatsbare pontons met verschillende doeleinden in gedachten. Wat mij betreft zit tussen de eervolle vermeldingen de meest bijzondere inzending.


Rio in de Amstel als 't aan de Brazilianen zou liggen

Een Braziliaans architecten-team bedacht als vervaging van de ouderwetse brug een handvol beplantte eilandjes, met elkaar verbonden door korte bruggetje. Deze ‘Derde Oever’ zou naast kleine parkjes volgens de Brazilianan ook kunnen bestaan uit bijvoorbeeld een groot warmwaterbad. Fietsen op de bruggen zonder reling zou ik dan weer niet zo zien zitten. Een Nederlandse inzending dacht het bekende Iamsterdam logo gewoon dwars over de Amstel te leggen. Passerende boten zouden onder de ophaal-‘am’ door kunnen.