Nieuws

Eerste indruk: Nike Free

10 april 2012 13:37

<p><strong>Vederlichte hardloopschoenen zijn in opmars. Nike zoekt het in zijn nieuwe collectie vooral in de details.</strong></p><p></p>

In 2005 kwam Nike voor het eerst met de Free hardloopschoen op de markt. Sindsdien proberen ze door schoenen met dunne, flexibele zool en gering gewicht steeds dichter bij het gevoel van rennen op blote voeten te komen. Dit jaar heeft Nike vooral geprobeerd de zool nog flexibeler te maken door de groeven die je op vorige versies zag nu ook diagonaal op de middenvoet te plaatsen. De drie nieuwe modellen zijn de Free 3.0 V4, de Free 4.0 V2 en de Free Run +3. De laatste staat met z'n wat dikkere zool nog het dichtst bij de traditionele sportschoen.


Diagonale groeven voor een extra draai-dimensie

Ik probeerde de Free 3.0 V4 uit, links van dit artikel te zien. Een vederlichte en ontzettend flexibele schoen die je haast als een sok om je voet doet; de veters lijken amper nodig. Door het nagenoeg ontbreken van een hak land je veel makkelijker op je voorvoet. Precies de bedoeling, de boog van de voet is een natuurlijk geƫvolueerde schokdemper, je knieƫn verre van. De eerste keer lopen op deze schoenen uit de categorie barefoot is dan ook geen grap: al die luie spieren zul je voelen. Juist ervaren lopers moeten oppassen met deze schoenen, rustig opbouwen is nodig.

Gelukkig was ik voorbereid: ik loop al een tijdje op de Vibram Five Fingers, schoenen met werkelijk geen enkele demping. Vergeleken met die vreemde teen-schoenen ziet de Free lijn er niet alleen een stuk beter uit, ook zitten ze lekkerder. Als ik niet beter zou weten, zou ik zeggen dat ik op pantoffels heb gelopen. Zelfs die dunste Free waar ik op liep, zijn niet zo barefoot als de Five Fingers. Die zijn even nauwsluitend en flexibel, maar bij het neerkomen geeft de Free 3.0 niet dezelfde doffe klap die de Five Fingers geven.


Uw verslaggever tijdens een bloedje-serieuze veldtest

Daarnaast hebben de Free schoenen een soort van gaatjespatroon in de bovenkant zitten waarvan Nike zegt dat er een hele wetenschap achter zit. Het is de bedoeling dat de schoen daardoor altijd even strak zit en je dus altijd optimaal presteert. Hoe gek het ook klinkt, het lijkt te werken.

De nieuwe Free 4.0 heeft op zijn beurt een 2 mm dikkere hak. Die geeft naast net wat traditionelere demping ook ruimte voor de Nike+ chip waar in de 3.0 geen plaats voor is. Voor de rest weinig anders bij de 4.0. Het is de logische brug tussen de 3.0 en de Free Run +3. Die laatste heeft met 8 mm weer een dikkere zool en een gewone, losse tong. Bijzonder zijn de verstevigingen die de middenvoet onder de veters 'vastpakken'. Nike zegt dat die zorgen voor een perfecte pasvorm ongeacht wat voor voet je hebt.


De Free Run +3 valt tussen traditioneel en barefoot hardlopen in