Nieuws

Geen nummerlimiet op gratis Spotify meer

29 maart 2012 15:17

<p><strong>Spotify heft één afspeellimiet voor Nederlandse gratis gebruikers op, nu het in ons land concurrentie krijgt van Sony. </strong></p><p></p>

Tot nu toe konden luisteraars die de gratis Spotify Free-versie langer dan zes maanden gebruikten een nummer maar maximaal vijf keer afspelen. Die limiet heft de Zweedse muziekdienst per direct op. Alle 16 miljoen nummers zijn nu een onbeperkt aantal keren af te spelen. "Alle nummers die zij voorheen niet meer konden beluisteren, zullen nu weer beschikbaar zijn", laat Spotify donderdag weten.

Maar één belangrijke beperking blijft wel gehandhaafd voor de gratis gebruikers: ze mogen in totaal maximaal 10 uur per maand luisteren. Die restrictie geldt overigens nog altijd niet voor nieuwe gebruikers die de gratis Spotify-versie minder dan 6 maanden gebruiken. Zij kunnen net als altijd alles gratis beluisteren.

Bij Spotify Free zijn er tussen sommige liedjes reclames te horen. Abonnees kunnen voor 5 euro per maand reclamevrij luisteren op hun computer en voor 10 euro per maand ook per mobieltje. De beperkingen in het aantal plays en uren zijn bedoeld om gratis gebruikers aan te zetten tot het nemen van betaalde accounts. Het schrappen van een van de twee restricties is een manier om de dienst aantrekkelijker te houden voor de groep die sowieso niet lijkt te willen betalen. Die groep kan door stijgende advertentie-inkomsten toch interessant blijken.

Bovendien krijgt Spotify er de komende tijd in Nederland diverse concurrenten bij. Te beginnen met Sony, dat half april zijn streamingdienst Music Unlimited introduceert, zo meldde Sony Nederland donderdagmiddag. Music Unlimited komt beschikbaar op verschillende Sony-apparaten, zoals Android-smartphones en -tablets, tv's, de Playstation 3, laptops en binnenkort ook op iOS-apparaten.

Music Unlimited, dat toegang biedt tot 15 miljoen tracks, heeft een gratis proefversie voor 30 dagen, zonder reclame, en kost daarna 10 euro per maand. Sony Music Unlimited heeft in andere landen ook nog een basisabonnement van 4 euro per maand. Details over het Nederlandse aanbod maakt Sony op 11 april bekend.