Nieuws

Duitse Piratenpartij boekt zege

27 maart 2012 08:24

<p><strong>De Duitse Piratenpartij heeft bij regionale verkiezingen opnieuw diverse zetels gescoord en vormt nu een serieuze politieke kracht.</strong></p><p></p>

In Nederland heeft de Piratenpartij nog weinig potten kunnen breken, maar bij de oosterburen beginnen de piraten een belangrijke politieke stroming te worden. Na eerdere zetels in het regionale parlement van Berlijn heeft de Piratenpartei afgelopen weekend 7,4 procent van de stemmen behaald bij de regionale verkiezingen in Saarland.

De piraten zijn daarmee de vierde grootste partij in de deelstaat en passeren onder meer de Groenen. Ze behaalden zes keer meer stemmen dan de liberale partij en noemen zich al 'de nieuwe liberalen'. De piraten pleiten voor hervorming of afschaffing van het auteursrecht, maar dat is zeker niet de enige reden dat er zoveel Duitsers op de partij stemmen. De partij richt zich ook op allerlei sociale en politieke hervormingen, van afschaffing van godsdienstonderwijs tot ecologische landbouw. Ze pleiten voor meer transparantie zodat burgers de politiek beter kunnen controleren. Transparatie, vrijheid en gelijkheid, zo vat het Duitse blad Focus de thema's van de partij samen.

De piraten lijken in Duitsland nu een serieus politiek fenomeen te worden. Volgens peilingen kunnen de piraten later dit jaar ook zetels scoren in de regionale parlementen van Schleswig-Holstein en North-Rhein Westfalen, de Duitse deelstaat met de meeste inwoners. Het verhoogt de druk op traditionele partijen om met een antwoord te komen, want volgend jaar vinden de landelijke verkiezingen plaats. De piraten hebben 5 procent van de stemmen nodig om de kiesdrempel te halen. Conclusie van het blad Stern: de tijdgeest is een piraat. Twee jaar geleden behaalde de Nederlandse Piratenpartij nog een belabberde verkiezingsuitslag.