Nieuws

Skydiver springt vanaf 21 km hoogte

21 maart 2012 14:39

<p><strong>Dardevil Felix Baumgarter maakte een vrije val van meer dan 21 kilometer hoogte. Een test voor zijn uiteindelijke doel: een sprong van 36 km hoogte.</strong></p><p></p>

Fearless Felix' meest recente skydive was vanaf 21 km hoogte. Die hoogte is door slechts twee mensen geëvenaard. Voor Baumgarter en het Red Bull Stratos-team was dit slechts een proefsprong voor een ambitieuzer doel: een sprong van 36 km hoogte (120.000 voet) waarbij Baumgarer tijdens zijn val de geluidsbarrière doorbreekt.

Bij de testrun van vorige week liet de durfal zich 3 minuten en 33 seconden lang in een vrije val naar beneden razen vanaf zijn 'high-altitude'-heliumballon. Hierbij behaalde Baumgarter een topsnelheid van maar liefst 586 kilometer per uur. Gelukkig haalde hij zijn parachute er op tijd bij; na 8 minuten en 8 seconden stond hij weer veilig op de grond in de buurt van Roswell, New Mexico.

Uiteindelijk is het Red Bull-team van plan om vier nieuwe wereldrecords te vestigen. Springen vanaf een hoogte van meer dan 36 kilometer en het behalen van Mach 1 zijn er al twee, maar het record van langste vrije val en hoogste bemande ballonvlucht gaan ze ook aanvallen.

Red Bull zegt met Baumgarter samen te werken omwille van de wetenschappelijke data die een sprong van het beoogde hoogterecord kan opleveren. Fearless Felix springt al van hoge plekken sinds zijn 16e, maar op deze extreme hoogten kleven er wel meer gevaren aan. Volgens Red Bulls Mike Todd verkeer je op de weg omhoog al in levensgevaar als je niet uitkijkt. Een drukpak moet Baumgarter beschermen op zijn weg terug uit het lichte vacuüm. Mocht er toch iets misgaan? Dan hebben we altijd de - met een resolutie van 4K gefilmde - beelden nog.