Nieuws

Grootmoefti Saoedi-Arabië: Twitter vol met leugens

21 maart 2012 10:13

<p><strong>Eén van de belangrijkste leiders in de islamitische wereld, de grootmoefti van Saoedi-Arabië, moet niets van Twitter hebben.</strong></p> <p></p>

Volgens Abdelaziz al Sheikh – want zo heet de Saoedische grootmoefti – heeft Twitter zich ontwikkeld tot "een platform voor het verspreiden van beschuldigingen en leugens met als enige doel om beroemd te worden". Om die reden kunnen moslims volgens de grootmoefti maar beter niet twitteren, zo verklaarde hij vorige maand.

De tirade tegen Twitter valt vermoedelijk niet los te zien van de activiteiten van een anonieme Saoedische Twitter-gebruiker die de laatste tijd voor de nodige opschudding heeft gezorgd in het olierijke koninkrijk.

De twitteraar die zich bedient van de schuilnaam Mujtahidd, heeft ruim een kwartmiljoen volgers verzameld met zijn beschuldigingen aan het adres van de Soedische koninklijke familie. “Mijn doel is om de corruptie aan de kaak te stellen”, verklaart ‘Mujtahidd’ tegenover de Financial Times.

‘Mujtahidd’ neemt in zijn tweets stelling tegen de regerende koninklijke familie. Zo verweet de anonieme twitteraar een belangrijke prins dat hij niets heeft gedaan om de woningcrisis in het land te verhelpen. Daarnaast twittert hij onder meer over de vermoedelijke waarde van de paleizen van de koninklijke familie – informatie waarvan de machthebbers liever niet hebben dat die publiek is.