Nieuws

Nederlander vliegt als eerste als een vogel

20 maart 2012 12:50

<p><strong>Een Nederlander vloog als eerste in de geschiedenis letterlijk als een vogel met zelfgebouwde klapperende vleugels.</strong></p>

Jarno Smeets droomt er al jaren van: vliegen als een vogel. De 31-jarige werktuigbouwkundige, werkzaam bij Philips, zag zijn droom afgelopen weekeinde werkelijkheid worden. Na acht maanden hard werken steeg hij enkele meters van de grond met zijn zelfgebouwde Human BirdWing power-assisted vleugel.

Jarno's vleugel bestaat uit balsahout spanten waarover het materiaal van een oude vlieger strak is gespannen. De mens heeft niet de kracht om zelf met zijn armen en borstspieren de vleugels als een vogel te laten klapperen. Jarno koos daarom voor een power-assisted ontwerp.

Een elektrische motor stuurt een mechanisme aan die de de scharnierende vleugels niet alleen op en neer beweegt, maar de vleugel net als een vogelvleugel om zijn horizontale as laat roteren. Hierdoor genereert hij genoeg voorwaartse stuwing om te kunnen op te stijgen.

Aan zijn ene arm heeft Jarno een Wii-controller bevestigd en aan zijn andere een HTC-smartphone. De versnellingsmeter in beide apparaten registreren Jarno's armbewegingen die door de Android-software op de smartphone omgezet worden tot een signaal die de 'motorelectronica' aanstuurt die de vleugels laat klapperen.

Zijn eerste testvlucht maakte Jarno in januari. Hij kwam toen maar een paar seconde net van de grond. In een park heeft hij afgelopen weekend voor de tweede keer een testvlucht gemaakt. Jarno vloog honderd meter ver en enkele meters boven de grond om vervolgens veilig te landen. 'Het ene moment zie je de grond onder je vandaan verdwijnen. Het andere moment heb je dat intense vrijheidsgevoel van vliegen. Echt een fucking magisch moment! Het was het lekkerste moment wat ik ooit in mijn hele leven heb gevoeld!'